Sernik na kwaśnej śmietanie
Ciasta,  Podróże z wypiekami,  Serniki,  W 30 minut,  Wielkanoc

Sernik na kwaśnej śmietanie

Zaskakuje rewelacyjną konsystencją i wspaniałym smakiem – sernik na kwaśnej śmietanie jest wilgotny, ciężki, pachnący – po prostu świetny. Dodatkowo jest niesamowicie łatwy i szybki 😊

To przepis z serii „Podróże z wypiekami” – pochodzi z Niemiec i w oryginale nosi nazwę „Sernik babciny” – myślę, że w pełni zasługuje na takie miano 😊

Składniki na spód:

150 g herbatników lub biszkoptów

50 g masła

Ciasteczka kruszę lub blenduję, masło roztapiam. Do masła dodaję zmielone ciasteczka i dokładnie mieszam.

Dno tortownicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka wymieszane z masłem. Rozprowadzam na całym dnie i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu (może być z wiaderka)

330 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

1 szklanka cukru

2 garście mielonych migdałów

6 jajek

2 łyżki rumu

2 łyżeczki cukru waniliowego

Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie)

Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w mikserze i miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylewam do tortownicy. Całość piekę w 160 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty z sernikiem w środku przez kolejne 15-20 minut. Następnie sernik odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Do sernika na kwaśnej śmietanie nie dodaje się mąki ziemniaczanej, budyniu ani kaszy. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.

Smacznego 😊

Sernik na kwaśnej śmietanie
Sernik na kwaśnej śmietanie
Sernik na kwaśnej śmietanie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *