Sernik pomarańczowy z czekoladą
Ciasta,  Serniki

Sernik pomarańczowy z czekoladą

A dokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Doskonale kremowy, delikatny, po prostu świetny.

Składniki na spód ciasta:

25-30 sztuk herbatników

2 łyżki kakao

150 g masła

Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około 3-4 cm. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.

Składniki na masę serową:

750 g zmielonego twarogu

1 łyżka cukru waniliowego

8 jajek

1 pomarańcza (sok i skórka)

10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

3 łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieszczam w mikserze i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.

Spód ciasteczkowy smaruję konfiturą pomarańczową, wylewam następnie masę serową i piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut.

Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Na koniec przygotowuję polewę z czekolady.

Składniki:

100 ml śmietanki 30%

100 g ulubionej czekolady

1 łyżka miodu

Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na zimny sernik.

Sernik można przyozdobić również kawałkami skórki pomarańczowej lub innymi owocami.

Smacznego 😊

Sernik pomarańczowy z czekoladą
Sernik pomarańczowy z czekoladą
Sernik pomarańczowy z czekoladą
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *