![Sernik rabarbarowy](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2023/08/aa-1-1140x706.jpg)
Sernik rabarbarowy
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygotujecie bez pieczenia, to super pomysł nie tylko na gorące dni.
Sernik nie jest słodki, rabarbar nadaje mu lekko kwaskowatego smaku, a spód z ciasteczek fantastycznie uzupełnia całą kompozycję ciacha.
Taki sernik rabarbarowy przygotujecie w łatwy sposób, a jego dodatkową zaletą jest to, że możecie użyć innych owoców i bawić się smakami.
Zatem zaczynamy.
Składniki na spód ciasteczkowy:
250 g ciasteczek petite beurre kakaowych
110 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem.
Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkowy piasek i wykładam nim spód i boczki.
Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.
Składniki na masę serową:
600 g serków homogenizowanych waniliowych
450 ml wody
250 ml śmietanki 30%
2 garście prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczam w 450 ml gorącej wody, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Następnie ubijam śmietankę i dodaję do niej serki homogenizowane i wystygniętą galaretkę. Całość dokładnie mieszam lub delikatnie miksuję.
Masę serową wykładam na spód ciasteczkowy i posypuję od razu prażonymi płatkami migdałów.
Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.
Na koniec przygotowuję górę ciasta.
Składniki na górną warstwę ciasta:
1 galaretka rabarbarowa
350 ml wody
250 g rabarbaru
Przygotowanie:
Galaretkę rozrabiam w 350 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.
Rabarbar myję, obieram, kroję w kostkę i wsypuję na patelnię.
Podsmażam, aż straci wodę, nie mieszam, żeby za bardzo się nie rozpadł. Jeśli wolicie słodsze smaki, proponuję rabarbar posypać łyżką cukru.
Tak podsmażony rabarbar odstawiam również do wystygnięcia.
Zastygnięty sernik wyciągam z lodówki, wykładam wystygnięty rabarbar z patelni i na koniec polewam wystygniętą i lekko tężejącą galaretką.
Całość ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Na koniec przyozdabiam sernik dowolnymi owocami, czekoladą… Po prostu ulubionymi dodatkami.
Sernik rabarbarowy gotowy. Smacznego 🙂
![Włoskie Vieste i okolice](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2023/08/cc-75x75.jpg)
Włoskie Vieste i okolice
![Ciasto Gąska](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2023/08/pierwsze-75x75.jpg)
Ciasto Gąska
Zobacz również
![Tort w trzech smakach](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/11/20211110_145400-002-1-500x380.jpg)
Tort w trzech smakach
15 listopada, 2021![Tort z balonami](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/09/aa-401x380.jpg)
Tort z balonami
6 września, 2021![gwiazki chrusty](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2019/01/wyrozniajacy-4-500x380.jpg)