Sernik w trzech smakach
Ten sernik w trzech smakach to świetne połączenie czekolady, bananów i truskawek. Bardzo ciekawa propozycja nie tylko na owocowe lato. Wypróbuj koniecznie.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciateczkowy spód:
100 g ciasteczek petite beurre
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki mielonych orzechów
½ łyżki cukru pudru
80 g masła
Przygotowanie:
Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję razem z pozostałymi składnikami do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Boczki i dno „wylepiam” ciasteczkami i tortownicę wstawiam do lodówki.
Teraz zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
700 g mielonego twarogu
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
200 g banana (waga po obraniu skórki – to mniej więcej 2 małe banany)
1 łyżeczka cytryny
200 g truskawek
60 g ulubionej czekolady
1 łyżka kakao
2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Banany rozgniatam widelcem i dodaję do nich cytrynę. Krótko mieszam i odstawiam.
Truskawki blenduję na puree.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Następnie masę twarogową dzielę na 3 równe części.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Do jednej części masy twarogowej dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaję 1/3 porcji ubitych białek i mieszam delikatnie łopatką.
Część czekoladową wykładam do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.
W tym czasie przygotowuję warstwę truskawkową. Do kolejnej części masy twarogowej dodaję zblendowane truskawki, mieszam. Dodaję 1/3 porcji ubitych białek i delikatnie mieszam łopatką.
Wyciągam tortownicę z piekarnika, wylewam na warstwę czekoladową warstwę truskawkową i sernik wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut.
Następnie do ostatniej części masy twarogowej dodaję zgniecione banany, mieszam. I na koniec pozostałe białka. Mieszam delikatnie łopatką i wykładam warstwę bananową do tortownicy.
Teraz wstawiam sernik na 30 minut do pieczenia.
Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin.
Na koniec przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
30 ml śmietanki
50 g białej czekolady
1/3 szklanki siekanych orzeszków
Owoce i czekolada do ozdoby.
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam w rondelku, ale nie gotuję. Wkruszam białą czekoladę i mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaję orzeszki i ponownie mieszam. Czekoladę wylewam na zimny sernik.
Na koniec przyozdabiam ciasto w dowolny sposób. U mnie to truskawki i ciemna czekolada.
Sernik w trzech smakach gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
CookUp
Ten sernik prezentuje się znakomicie – zarówno w przekroju, jak i w całości! Połączenie czekolady, bananów i truskawek brzmi intrygująco, a przy tym naprawdę kusząco. Pora spróbować swoich sił w kuchni. 🙂
Karolina
🙂 Dziękuję ślicznie. Polecam i mam nadzieję, że będzie smakował 🙂