sernik z warstwą czekolady, bitej śmietany i galaretki
Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki,  Walentynki

Sernik wielkanocny „na bogato”

Sernik wielkanocny „na bogato” to eksplozja smaków, połączenie wszystkiego, co najlepsze, piękne kolory – po prostu wielkanocna rewelacja 😊

Sernik ma dużo warstw, ale zapewniam Was, że warto poświęcić mu trochę czasu, bo efekt będzie murowany 😊

Składniki na sernik:

0,6 kg twarogu (najlepiej nie z wiaderka, sernik będzie wtedy bardziej zwarty)

0,5 szklanki cukru (szklanka o pojemności 200 ml)

3 jajka

100 g masła

cukier waniliowy

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

0,25 l mleka

3-4 paczki ciastek petite beurre (pakowanych po 10, polecam te grube i twarde)

trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek

płatki migdałów lub orzechy

Sernik gotujemy w następujący sposób:

Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do garnka i rozpuszczamy.

Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując.

Budyń rozprowadzamy w 0,25 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy migdały (lub płatki lub słupki) (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika.

Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku.

Ciastka układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku.

Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę.

Składniki na czekoladę:

150 g śmietanki 30%

110 g czekolady

1 łyżka miodu

Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i miód.

Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladę wylewamy na sernik i odstawiamy do wystygnięcia.

Dodatkowo:

1 paczka (150g) biszkoptów (najlepiej bez cukru)

Trochę soku pomarańczowego

250 ml śmietany 30%

1 łyżeczka żelatyny

1 galaretka pomarańczowa lub 0,5 truskawkowej i 0,5 pomarańczowej

Galaretkę rozpuszczam wg przepisu i odstawiam do wystygnięcia.

Na wystudzony sernik z czekoladą układam maczane w soku pomarańczowym biszkopty, jeden przy drugim.

Żelatynę rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, pod koniec ubijania dodaję żelatynę i jeszcze całość miksuję. Śmietanę wykładam na biszkopty i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

Gęstniejącą galaretkę wylewam na schłodzoną bitą śmietanę.

Wykorzystałam dwie różne galaretki i z truskawkowej zrobiłam ozdoby. Ułożyłam na śmietanie i dopiero wtedy zalałam jaśniejszą galaretką.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *