Sernik wielkanocny „na bogato”
Sernik wielkanocny „na bogato” to eksplozja smaków, połączenie wszystkiego, co najlepsze, piękne kolory – po prostu wielkanocna rewelacja 😊
Sernik ma dużo warstw, ale zapewniam Was, że warto poświęcić mu trochę czasu, bo efekt będzie murowany 😊
Składniki na sernik:
0,6 kg twarogu (najlepiej nie z wiaderka, sernik będzie wtedy bardziej zwarty)
0,5 szklanki cukru (szklanka o pojemności 200 ml)
3 jajka
100 g masła
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
0,25 l mleka
3-4 paczki ciastek petite beurre (pakowanych po 10, polecam te grube i twarde)
trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek
płatki migdałów lub orzechy
Sernik gotujemy w następujący sposób:
Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do garnka i rozpuszczamy.
Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując.
Budyń rozprowadzamy w 0,25 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy migdały (lub płatki lub słupki) (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika.
Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku.
Ciastka układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku.
Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę.
Składniki na czekoladę:
150 g śmietanki 30%
110 g czekolady
1 łyżka miodu
Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i miód.
Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę wylewamy na sernik i odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatkowo:
1 paczka (150g) biszkoptów (najlepiej bez cukru)
Trochę soku pomarańczowego
250 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
1 galaretka pomarańczowa lub 0,5 truskawkowej i 0,5 pomarańczowej
Galaretkę rozpuszczam wg przepisu i odstawiam do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik z czekoladą układam maczane w soku pomarańczowym biszkopty, jeden przy drugim.
Żelatynę rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, pod koniec ubijania dodaję żelatynę i jeszcze całość miksuję. Śmietanę wykładam na biszkopty i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Gęstniejącą galaretkę wylewam na schłodzoną bitą śmietanę.
Wykorzystałam dwie różne galaretki i z truskawkowej zrobiłam ozdoby. Ułożyłam na śmietanie i dopiero wtedy zalałam jaśniejszą galaretką.
Smacznego 😊