serowe serduszka
Bez pieczenia,  Karnawał,  Walentynki

Serowe serduszka

To propozycja łączona – trochę karnawału i pierwsze myśli o Walentynkach 😊

Serowe serduszka są puszyste, smaczne i świetnie komponują się popołudniową herbatą lub kawą.

Przepis „wykopałam” ze starych zapisków i nadałam mu kształt serduszek.

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

40 dag twarogu

3 jajka

½ szklanki cukru

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu

Olej do smażenia

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Twaróg mielimy. Dodajemy do niego resztę składników (oprócz oleju) i zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy serduszka.

Do patelni wlewamy ok. 3,5 cm oleju. Tłuszcz rozgrzewamy i smażymy serduszka z obydwu stron.

Letnie serduszka posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze są oczywiści świeże i jeszcze lekko ciepłe. Pyszności 😊

Porcja z podanych składników jest spora. Zrobiłam z połowy i wyszło mi około 15 serduszek.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *