Serowe serduszka
To propozycja łączona – trochę karnawału i pierwsze myśli o Walentynkach 😊
Serowe serduszka są puszyste, smaczne i świetnie komponują się popołudniową herbatą lub kawą.
Przepis „wykopałam” ze starych zapisków i nadałam mu kształt serduszek.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
40 dag twarogu
3 jajka
½ szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
Olej do smażenia
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Twaróg mielimy. Dodajemy do niego resztę składników (oprócz oleju) i zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy serduszka.
Do patelni wlewamy ok. 3,5 cm oleju. Tłuszcz rozgrzewamy i smażymy serduszka z obydwu stron.
Letnie serduszka posypujemy cukrem pudrem.
Najlepsze są oczywiści świeże i jeszcze lekko ciepłe. Pyszności 😊
Porcja z podanych składników jest spora. Zrobiłam z połowy i wyszło mi około 15 serduszek.
Smacznego 😊