Śmietanowiec z orzechami i czekoladą
Śmietanowiec z orzechami i czekoladą to kolejny skarb odkryty w starym zeszycie. Świetny przekładaniec, który każdego dnia jest coraz lepszy. Ma się wrażenie, że ciasto dojrzewa z czasem.
Wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto.
Śmietanowiec przygotowuje się w trzech etapach – najpierw pieczemy ciasta, następnie przygotowujemy masę i na koniec czekoladę.
Składniki na 3 blaty ciasta:
750 dag mąki
2 jajka,
1 mały proszek do pieczenia
200 g masła
¾ szklanki cukru
200 g śmietany kwaśnej (12% lub 18%)
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się rumiane.
Następnie gotujemy krem.
Składniki na krem – masę:
750 ml mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
400 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
Dodatkowo:
150-200 g mielonych orzechów
Śmietanę, cukier waniliowy, cukier i mąkę rozprowadzamy w jednym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż masa zacznie się gotować. Masa będzie miała konsystencję budyniu.
Wylewamy połowę masy na pierwszy blat, posypujemy połową orzechów, przykrywamy drugim blatem, wylewamy drugą połowę masy i posypujemy drugą połową orzechów, przykrywamy trzecim blatem.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy czekoladę:
Składniki:
200 ml śmietanki 30%
150 g czekolady
1 łyżka miodu
Śmietankę zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i łyżkę miodu.
Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą wylewamy na wystudzone ciasto.
Zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto można też dodatkowo ozdobić. Wykorzystałam białą czekoladę, którą rozpuściłam i patyczkiem rozprowadziłam w formie kurzych łapek, gałązek na polewie.
Ciasto nadaje się do jedzenia na następny dzień, a najlepsze jest po 2-3 dniach, kiedy warstwy przejdą kremem.
Smacznego 😊