Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą
Baba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj taka propozycja – świetna świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo.
Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek 😊
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
4 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 jajka
10 dag płatków migdałów (około 1 szklanka)
6 dag drożdży
1 szczypta soli
1 pomarańcza
5-6 łyżek cukru pudru
Szklanka o pojemności 200 ml.
Mleko podgrzewam w rondelku, dodaję drożdże i 1 łyżkę cukru, całość mieszam i odstawiam.
Tłuszcz rozpuszczam.
Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym (nie musi być wyrośnięty), solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam i wykładam do formy. Odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni i piekę babę 35-40 minut do suchego patyczka. W połowie przykrywam babę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekła.
Babę odstawiam do wystygnięcia. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i dodaję do niego cukier puder. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli to konieczne dodaj jeszcze trochę cukru pudru.
Polewam babę lukrem i gotowe. I świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą gotowa.
Smacznego 😊
2 komentarze
Stacja Kontroli Pojazdów
Długo zachowuje świeżość. Warto spróbować dać 3 różne rodzaje mąki. Sprawdza się to równie dobrze, jak w przypadku pizzy:)
Karolina
Ciekawy pomysł z 3 mąkami. A smak babki jest świetny. Polecam 🙂 🙂