babka drożdżowa z lukrem pomarańczowym na białym tle
Babki i babeczki,  Ciasta,  Drożdżowe,  Wielkanoc

Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą

Baba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo.

Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek 😊

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 cukier waniliowy

4 łyżki masła

3 łyżki cukru

3 jajka

10 dag płatków migdałów (około 1 szklanka)

6 dag drożdży

1 szczypta soli

1 pomarańcza

5-6 łyżek cukru pudru

Szklanka o pojemności 200 ml.

Mleko podgrzewam w rondelku, dodaję drożdże i 1 łyżkę cukru, całość mieszam.

Tłuszcz rozpuszczam.

Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam i wykładam do formy. Odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni i piekę babę 40-45 minut do suchego patyczka. W połowie przykrywam babę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekła.

Babę odstawiam do wystygnięcia. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i dodaję do niego cukier puder. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli to konieczne dodaj jeszcze trochę cukru pudru.

Polewam babę lukrem i gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *