ciastka w kształcie jajek ozdobione czekoladą
Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut,  Wielkanoc

Świąteczne ciastka morelowe

Świąteczne wydanie pysznych, kruchych ciasteczek z dodatkiem dżemu morelowego.

Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka imbirowe i powstały w ten sposób super smaczne ciacha w wielkanocnej oprawie.

Składniki:

1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml)

2 łyżki cukru pudru

12 dag masła

2 żółtka (białka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików 😊)

1 czubata łyżka dżemu morelowego

Cukier waniliowy

Dodatkowo:

½ czekolady mlecznej lub ciemnej

¼ czekolady białej

Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto.

Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko).

Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane.

Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia.

Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i robię dowolne wzory na ciastkach. Zostawiam do zastygnięcia.

To samo robię z białą czekoladą.

Kiedy czekolady zastygną ciastka są gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *