Świąteczne ciastka morelowe
Świąteczne wydanie pysznych, kruchych ciasteczek z dodatkiem dżemu morelowego.
Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka imbirowe i powstały w ten sposób super smaczne ciacha w wielkanocnej oprawie.
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml)
2 łyżki cukru pudru
12 dag masła
2 żółtka (białka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików 😊)
1 czubata łyżka dżemu morelowego
Cukier waniliowy
Dodatkowo:
½ czekolady mlecznej lub ciemnej
¼ czekolady białej
Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto.
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko).
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane.
Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia.
Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i robię dowolne wzory na ciastkach. Zostawiam do zastygnięcia.
To samo robię z białą czekoladą.
Kiedy czekolady zastygną ciastka są gotowe.
Smacznego 😊