Tartaletki z kremem lemon curd
Babki i babeczki,  Ciasta,  Desery,  Walentynki

Tartaletki z kremem lemon curd

Delikatne tartaletki z kremem lemon curd to świetna propozycja na cieplejsze dni i na wykorzystanie żółtek. Do tego trochę bitej śmietany i czekolady i gotowe 😊

Składniki na tartaletki (około 15 sztuk foremek śr. 7 cm):

200 g masła

4 łyżki cukru pudru

2 żółtka (z białek możecie przygotować kokosanki)

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.

Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki na tartaletki smaruję olejem i wyklejam je ciastem.

Foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 10-15 minut.

Krem lemon curd:

4 żółtka (z białek możecie przygotować brownie na białkach)

2 cytryny

½ szklanki cukru

70 g masła

Przygotowanie:

Żółtka, sok i skórkę otartą z cytryny oraz cukier umieszczam w misce i całość podgrzewam w kąpieli wodnej roztrzepując. Następnie dodaję masło i nadal podgrzewam w kąpieli wodnej. Mieszam trzepaczką tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu (trochę to trwa 😉).

Krem odstawiam do wystygnięcia.

Upieczone korpusy tartaletek wypełniam wystygniętym kremem lemon curd. Następnie ubijam bitą śmietanę (u mnie bez cukru) i układam na kremie. Całość posypuję tartą czekoladą.

Tartaletki z kremem lemon curd gotowe. Smacznego 😊

Tartaletki z kremem lemon curd
Tartaletki z kremem lemon curd
Tartaletki z kremem lemon curd

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *