
Tartaletki z kremem lemon curd
Delikatne tartaletki z kremem lemon curd to świetna propozycja na cieplejsze dni i na wykorzystanie żółtek. Do tego trochę bitej śmietany i czekolady i gotowe ?
Składniki na tartaletki (około 15 sztuk foremek śr. 7 cm):
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka (z białek możecie przygotować kokosanki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.
Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki na tartaletki smaruję olejem i wyklejam je ciastem.
Foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 10-15 minut.
Krem lemon curd:
4 żółtka (z białek możecie przygotować brownie na białkach)
2 cytryny
½ szklanki cukru
70 g masła
Przygotowanie:
Żółtka, sok i skórkę otartą z cytryny oraz cukier umieszczam w misce i całość podgrzewam w kąpieli wodnej roztrzepując. Następnie dodaję masło i nadal podgrzewam w kąpieli wodnej. Mieszam trzepaczką tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu (trochę to trwa ?).
Krem odstawiam do wystygnięcia.
Upieczone korpusy tartaletek wypełniam wystygniętym kremem lemon curd. Następnie ubijam bitą śmietanę (u mnie bez cukru) i układam na kremie. Całość posypuję tartą czekoladą.
Tartaletki z kremem lemon curd gotowe. Smacznego ?

Sernik czekoladowy na zimno
Zobacz również

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami
2 sierpnia, 2021
Muffinki budyniowe
12 października, 2020