Torcik rabarbarowy
Ciasta

Torcik rabarbarowy

Wyczarowałam torcik rabarbarowy, ponieważ maj zdecydowanie kojarzy się z rabarbarem i pierwszymi świeżymi owocami.

Ciasto można podać również bez kremu, ale połączenie rabarbaru z kremem czekoladowym smakuje świetnie. Spróbujcie sami 😊

Składniki na ciasto biszkoptowe:

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

9 łyżek zimnej wody

400 g (2 duże sztuki) rabarbaru

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Uwaga: szklanka 200 ml

Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Pod koniec ucierania dodaję zimną wodę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i następnie mieszankę dodaję do masy jajecznej na zmianę z ½ porcji białek delikatnie mieszając mikserem. Wyłączam mikser, dodaję resztę białek i delikatnie mieszam łopatką.

Rabarbar obieram i kroję w drobną kostkę. Do rabarbaru dodaję 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego.

Tortownicę (20-22 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wylewam ciasto, na cieście układam rabarbar.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 55-60 minut do suchego patyczka.

Po tym czasie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia.

Mogę zabrać się za przygotowanie kremu:

Składniki na krem:

1 budyń czekoladowy (45 g)

400 ml mleka

2 łyżeczki ksylitolu lub cukru

6 kostek ulubionej czekolady

200 g miękkiego masła

1 łyżka kakao

½ łyżki cukru pudru

350 ml mleka zagotowuję. W 50 ml rozprowadzam budyń i ksylitol. Wlewam budyń do mleka ciągle mieszając i gotuję, aż zgęstnieje. Do budyniu dodaję czekoladę, czekam, aż się rozpuści i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieram, dodaję kakao, cukier puder, a następnie po łyżce wystygniętego budyniu w temperaturze pokojowej. Ucieram krem, aż składniki się połączą.

Ciasto rabarbarowe kroję na trzy blaty, dolny i środkowy blat nasączę tak, jak lubię ( u mnie to woda z sokiem z cytryny). Na pierwszym blacie rozprowadzam połowę kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim blatem. Torcik można posypać cukrem pudrem.

Torcik rabarbarowy gotowy. Najlepszy jest na drugi dzień.

Smacznego 😊

Torcik rabarbarowy
Torcik rabarbarowy
Torcik rabarbarowy

I moja patera, nad którą wciąż przeżywam zachwyt 😉 A na którą natknęłam się przypadkowo, o tutaj 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *