Tort kajmakowy z mango
Ciasta,  Torty

Tort kajmakowy z mango

Tym razem takie oto zestawienie smaków – tort kajmakowy z mango. Dwa pyszne kremy w duecie ?

Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm:

5 jajek

½  szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając, ale na mniejszych obrotach.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej czarnej herbaty

Krem kajmakowy:

150 g śmietanki 30 %

125 g serka mascarpone

3 łyżki kajmaku

1 łyżka kakao

Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, kajmak i kakao i całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach. Jeśli krem wydaje się Wam zbyt „lejący”, dodajcie 2 łyżeczki rozpuszczonej w wodzie żelatyny 🙂

Krem mango:

200 g puree z mango (1 średniej wielkości mango zmiksowane na mus)

150 g śmietanki

125 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru (można pominąć, najlepiej spróbować gotowego kremu i zdecydować pod własny smak)

1 łyżka cytryny

2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję 3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, mango, żelatynę i cytrynę. Całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dosypuję cukier puder wg uznania i ponownie delikatnie miksuję.

Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.

Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem kajmakowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Następnie wykładam krem mango i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Krem na tynk:

250 g miękkiego masła

¼ szklanki mleka

3 łyżki mleka w proszku

6 łyżek mleka skondensowanego

100 g czekolady ciemnej

1 łyżka kakao

Masło najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, musi być całkowicie miękkie. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Mleko podgrzewam i dodaję mleko w proszku, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.

Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mleko skondensowane po łyżce, cały czas ubijam. Wlewam mleko wymieszane z mlekiem w proszku i dokładnie miksuję.

Odkładam dwie łyżki białego kremu, a do reszty dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą czekoladowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.

Białym kremem wykonałam wzór na torcie przy użyciu szablonu.

Ozdoby w postaci kul wykonałam z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Do zrobienia kul wykorzystałam foremkę silikonową. Kulki są białe i lekko różowe, pokryte są jadalnym brokatem.

Tort kajmakowy z mango gotowy. Smacznego ?

Tort kajmakowy z mango
Tort kajmakowy z mango
Tort kajmakowy z mango
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here