biały tort z czekoladowymi kwiatami na fioletowym tle
Ciasta,  Torty

Tort z czarną porzeczką

Tort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny 😊

Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole.

Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm):

4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek, możecie je wykorzystać)

0,5 szklanki cukru

4 żółtka

1 szklanka mąki tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.

Przygotowuję poncz do nasączenia:

1 szklanka wody

4 łyżki soku z cytryny

Przygotowuję mus czekoladowy:

1 czekolada (polecam ciemną)

200 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.

Mus z czarną porzeczką:

150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu)

200 ml śmietany 30%

1 czekolada biała

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Dodaję czarną porzeczkę i mieszam krótko i delikatnie.

Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.

A teraz składam tort w całość.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.

Do ozdobienia tortu wykorzystałam:

200 g śmietany 30%

1 łyżkę cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny do wypieków (w formie proszku)

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i żelatynę i miksuję.

Odstawiam do zastygnięcia, a następnie smaruję cały tort.

Dodatkowo:

1 czekolada (polecam ciemną)

200 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.

Krem nakładam do szprycy z dużą tylką 1M i wyciskam kwiatki.

Dół dekoruję małą tylką z gwiazdką.

Gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *