Tort z czarną porzeczką
Tort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny 😊
Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole.
Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm):
4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek, możecie je wykorzystać)
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
1 szklanka wody
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowuję mus czekoladowy:
1 czekolada (polecam ciemną)
200 ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
Mus z czarną porzeczką:
150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu)
200 ml śmietany 30%
1 czekolada biała
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Dodaję czarną porzeczkę i mieszam krótko i delikatnie.
Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.
A teraz składam tort w całość.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.
Do ozdobienia tortu wykorzystałam:
200 g śmietany 30%
1 łyżkę cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny do wypieków (w formie proszku)
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i żelatynę i miksuję.
Odstawiam do zastygnięcia, a następnie smaruję cały tort.
Dodatkowo:
1 czekolada (polecam ciemną)
200 ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
Krem nakładam do szprycy z dużą tylką 1M i wyciskam kwiatki.
Dół dekoruję małą tylką z gwiazdką.
Gotowe.
Smacznego 😊