tort na orzechowym biszkopcie z białek
Ciasta,  Torty,  Wielkanoc

Tort na orzechowym biszkopcie z białek

To jest tort, który powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek. Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy 🙂

W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek, z kakaowym mascarpone i powidłami (lub innym ulubionym dżemem – doskonale sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki).

Spróbujcie, bo naprawdę warto 🙂

Składniki na biszkopt:

7 białek

18 łyżek cukru

1 łyżka cukru waniliowego

300 g mielonych orzechów (około 3,5 szklanki a 200 ml)

Przygotowanie:

Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam, aż masa zrobi się gęsta jak na bezę. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.

3 łyżki masy zostawiam. Resztę masy dzielę na pół.

Żeby wszystko na raz zmieściło się do piekarnika, użyjcie dużej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast całych tortownic użyjcie tylko rantów (u mnie to ranty o średnicy 21 cm). Ustawcie ranty obok siebie na blaszce, a po bokach zmieszczą się małe kleksy.

Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Małe kleksy wyciągam po 35 minutach, a tortownice piekę jeszcze dodatkowe 15 minut (czyli łącznie 50 minut).

Po upieczeniu „kleksy” i biszkopty odstawiam do wystudzenia („biszkopty” najczęściej trochę padają i są w środku wilgotne, ale to normalne 🙂 ).

Teraz mogę przygotować krem.

Składniki na krem:

250 g mascarpone

300 ml śmietanki 30%

3 łyżki kakao

2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

4 duże łyżki powideł bez cukru /lub innego ulubionego dżemu, np. świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

Śmietankę dokładnie ubijam, dodaję mascarpone, kakao i cukier puder i krótko miksuję do połączenia się produktów.

Blaty wyciągam z rantów (podważam boczki nożem). Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe. Całość można posypać kakao i cukrem pudrem lub tartą czekoladą.

Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby „przeszło”.

Tort na orzechowym biszkopcie z białek gotowy. Smacznego 🙂

Tort na orzechowym biszkopcie z białek

Tort na orzechowym biszkopcie z białek

Tort na orzechowym biszkopcie z białek
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here