tort z mascarpone i powidłami na biszkopcie z białek
Ciasta,  Torty,  Wielkanoc

Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek

To jest tort, który powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek. Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy 😊

W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek z kakaowym mascarpone i powidłami.

Spróbujcie, bo naprawdę warto 😊

Składniki na biszkopt:

7 białek

18 łyżek cukru

Cukier waniliowy

300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek 200 ml)

Dodatkowo:

3 duże łyżki powideł bez cukru

500 g mascarpone

100 g śmietanki 18%

3 łyżki kakao

2-3 łyżki cukru pudru

Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.

2/3 masy wykładam do tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia.

1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut.

Przygotowuję krem. W tym celu miksuję mascarpone ze śmietanką, kakao i cukrem pudrem.

Wystudzony biszkopt kroję na 2 blaty. Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem.

Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto przeszło.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *