
Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek
To jest tort, który powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek. Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy 😊
W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek z kakaowym mascarpone i powidłami.
Spróbujcie, bo naprawdę warto 😊
Składniki na biszkopt:
7 białek
18 łyżek cukru
Cukier waniliowy
300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek 200 ml)
Dodatkowo:
3 duże łyżki powideł bez cukru
250 g mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
3 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru
Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.
2/3 masy wykładam do tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia („biszkopt” najczęściej opada i jest w środku wilgotny, ale to normalne 🙂 ).
1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut.
Przygotowuję krem. Śmietankę dokładnie ubijam, dodaję mascarpone, kakao i cukier puder i krótko miksuję do połączenia się produktów.
Wystudzony biszkopt kroję na 2 blaty. Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem.
Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto „przeszło”.
Smacznego 😊




Świąteczne ciastka morelowe

Mazurek truskawkowy (vege)
Zobacz również

Truskawkowa wuzetka
4 czerwca, 2020
Wiosenny optymizm, czyli „teraz rowerowo zawojuję świat”
17 listopada, 2021
2 komentarze
Słodko Słodka
Super wypiek 🙂 i nic się nie zmarnowało .
Karolina
Dziękuję Bardzo 🙂 To prawda, wszystko wykorzystane, a do tego smacznie 🙂 Pozdrawiam 🙂