tort drip cake z maską Spidermana
Ciasta,  Torty

Tort z musem czekoladowym i malinowym

Tort z musem czekoladowym i malinowym powstał dla małego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie.

Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny.

Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm):

4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać)

0,5 szklanki cukru

4 żółtka

1 szklanka mąki tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.

Przygotowuję poncz do nasączenia:

1 szklanka wody

4 łyżki soku z cytryny

Przygotowuję mus czekoladowy:

1 czekolada (tutaj mleczna, żeby krem był do zaakceptowania przez dzieci 😊)

200 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.

Mus malinowy:

0,5 galaretki malinowej

200 ml wody

200 ml śmietany 30%

2 duże garście mrożonych malin

Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietanę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy i dodaję mrożone maliny, ponownie delikatnie mieszam.

Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.

A teraz składam tort w całość.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus malinowy i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.

Do ozdobienia tortu wykorzystałam:

200 g śmietany 30%

1 łyżkę cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny do wypieków (w formie proszku)

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i żelatynę i miksuję.

Odstawiam do zastygnięcia, a następnie smaruję cały tort.

Dodatkowo:

110 g czekolady

160 g śmietany 30%

0,5 łyżeczki żelatyny do wypieków

Śmietanę zagotowuję w garnuszku, dodaję połamaną czekoladę i odstawiam, aż czekolada się rozpuści. Mieszam do uzyskania jednolitej masy, czekam chwilę, aż czekolada przestygnie, a następnie oblałam tort tak, aby część czekolady spłynęła po bokach (można to zrobić w rękawie z tylką o okrągłej końcówce).

Zostało mi trochę czekolady, więc dodałam do niej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i odstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Z tego kremu zrobiłam kwiatki.

Maskę Spidermana zrobiłam z czekolady ciemnej, białej i białej z czerwonym barwnikiem.

I gotowe 😊

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *