Tort z musem czekoladowym i malinowym
Tort z musem czekoladowym i malinowym to bardzo delikatne połączenie. Taki tort idealnie pasuje dla dzieci, na lato i dla każdego, kto nie lubi słodkich smaków. Ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie.
Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny.
UWAGA: szklanka 200 ml
Tortownica 20 cm
Składniki na biszkopt:
5 jajek rozmiaru L
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Następnie odstawiam biszkopt do wystygnięcia (najczęściej na całą dobę) i kroję biszkopt na trzy równe blaty.
Składniki na nasączenie:
3/4 szklanki zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
Składniki na mus czekoladowy:
120 g czekolady ciemnej (u mnie 64%)
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję na dwa razy do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Zabieram się za składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu układam na płaskim talerzu, paterze lub podkładzie cukierniczym i nasączam. Wykładam mus czekoladowy, wyrównuję i przykrywam kolejnym blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy.
Składniki na mus malinowy:
1/2 galaretki malinowej
200 ml wody
200 ml śmietanki 30%
100 g mrożonych malin (delikatnie posiekanych)
Przygotowanie:
Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć (Wskazówka! Galaretkę możecie rozpuścić wcześniej, zanim zaczniecie przygotowywać mus czekoladowy. Będzie miała czas na wystygnięcie.) Śmietankę ubijam i dodaję do zimnej, lekko już gęstniejącej galaretki. Miksuję do uzyskania jednolitej masy i dodaję mrożone maliny, delikatnie mieszam.
Wyciągam tort z lodówki i wykładam mus malinowy. Przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.
Składniki na tynk i ozdoby:
5 białek
250 g cukru
400 g masła
Przygotowanie:
Białka i cukier umieszczam w misce i podgrzewam nad parą wodną. Delikatnie mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiam białka do przestygnięcia. Masło ubijam na puszystą masę. Ostudzone białka ubijam na sztywno, a następnie dodaję powoli ubite masło, masę cały czas ubijam. Na koniec można dodać trochę soku z cytryny i szczyptę soli, żeby polepszyć smak. Tak przygotowanym kremem ozdabiam cały tort. Do ozdób wykorzystałam też pokruszone makaroniki. Wzorek zrobiony tylką 1M. Tort z musem czekoladowym i malinowym gotowy. Smacznego 🙂
I jeszcze zdjęcie środka przesłane przez Solenizantkę 🙂