Tort z musem czekoladowym i malinowym
Ciasta,  Torty,  Walentynki

Tort z musem czekoladowym i malinowym

Tort z musem czekoladowym i malinowym to bardzo delikatne połączenie. Taki tort idealnie pasuje dla dzieci, na lato i dla każdego, kto nie lubi słodkich smaków. Ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie.

Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny.

UWAGA: szklanka 200 ml

Tortownica 20 cm

Składniki na biszkopt:

5 jajek rozmiaru L

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Następnie odstawiam biszkopt do wystygnięcia (najczęściej na całą dobę) i kroję biszkopt na trzy równe blaty.

Składniki na nasączenie:

3/4 szklanki zimnej wody

4 łyżki soku z cytryny

Składniki na mus czekoladowy:

120 g czekolady ciemnej (u mnie 64%)

200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję na dwa razy do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Zabieram się za składanie tortu.

Pierwszy blat biszkoptu układam na płaskim talerzu, paterze lub podkładzie cukierniczym i nasączam. Wykładam mus czekoladowy, wyrównuję i przykrywam kolejnym blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy.

Składniki na mus malinowy:

1/2 galaretki malinowej

200 ml wody

200 ml śmietanki 30%

100 g mrożonych malin (delikatnie posiekanych)

Przygotowanie:

Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć (Wskazówka! Galaretkę możecie rozpuścić wcześniej, zanim zaczniecie przygotowywać mus czekoladowy. Będzie miała czas na wystygnięcie.) Śmietankę ubijam i dodaję do zimnej, lekko już gęstniejącej galaretki. Miksuję do uzyskania jednolitej masy i dodaję mrożone maliny, delikatnie mieszam.

Wyciągam tort z lodówki i wykładam mus malinowy. Przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.

Składniki na tynk i ozdoby:

5 białek

250 g cukru

400 g masła

Przygotowanie:

Białka i cukier umieszczam w misce i podgrzewam nad parą wodną. Delikatnie mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiam białka do przestygnięcia. Masło ubijam na puszystą masę. Ostudzone białka ubijam na sztywno, a następnie dodaję powoli ubite masło, masę cały czas ubijam. Na koniec można dodać trochę soku z cytryny i szczyptę soli, żeby polepszyć smak. Tak przygotowanym kremem ozdabiam cały tort. Do ozdób wykorzystałam też pokruszone makaroniki. Wzorek zrobiony tylką 1M. Tort z musem czekoladowym i malinowym gotowy. Smacznego 🙂

Tort z musem czekoladowym i malinowym

Tort z musem czekoladowym i malinowym

I jeszcze zdjęcie środka przesłane przez Solenizantkę 🙂

Tort z musem czekoladowym i malinowym
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here