
Tort z musem czekoladowym i malinowym
Tort z musem czekoladowym i malinowym powstał dla małego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie.
Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny.
Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm):
4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać)
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
1 szklanka wody
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowuję mus czekoladowy:
1 czekolada (tutaj mleczna, żeby krem był do zaakceptowania przez dzieci ?)
200 ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
Mus malinowy:
0,5 galaretki malinowej
200 ml wody
200 ml śmietany 30%
2 duże garście mrożonych malin
Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietanę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy i dodaję mrożone maliny, ponownie delikatnie mieszam.
Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.
A teraz składam tort w całość.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus malinowy i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.
Do ozdobienia tortu wykorzystałam:
200 g śmietany 30%
1 łyżkę cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny do wypieków (w formie proszku)
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i żelatynę i miksuję.
Odstawiam do zastygnięcia, a następnie smaruję cały tort.
Dodatkowo:
110 g czekolady
160 g śmietany 30%
0,5 łyżeczki żelatyny do wypieków
Śmietanę zagotowuję w garnuszku, dodaję połamaną czekoladę i odstawiam, aż czekolada się rozpuści. Mieszam do uzyskania jednolitej masy, czekam chwilę, aż czekolada przestygnie, a następnie oblałam tort tak, aby część czekolady spłynęła po bokach (można to zrobić w rękawie z tylką o okrągłej końcówce).
Zostało mi trochę czekolady, więc dodałam do niej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i odstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Z tego kremu zrobiłam kwiatki.
Maskę Spidermana zrobiłam z czekolady ciemnej, białej i białej z czerwonym barwnikiem.
I gotowe ?
Smacznego ?




Ślimaki z powidłami i orzechami

Babka o smaku rumowym
Zobacz również

Domowe belriso
24 kwietnia, 2023
Ciasto cytrynowe z mango i kokosem
26 lipca, 2022