ciasto z nadzieniem w kształcie wianka
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Drożdżowe,  Wielkanoc

Wianuszek z owocowym nadzieniem

Jednak stare przysłowia się sprawdzają – że w marcu jak w garncu itd. 😊 Za oknem raz słońce, raz deszcz. Raz ciepło, raz śnieg.

Przez to wszystko naszły mnie zimowe klimaty i smaki. Przeglądając stare wycinki z gazet natrafiłam na przepis o zabarwieniu lekko zimowym, ale tak mnie wciągnął, że nie mogłam odpuścić 😊

Wianuszek z owocowym nadzieniem jest po prostu pyszny i tyle. A na kolorowe, wiosenne wypieki przyjdzie jeszcze czas 😊

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki

20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie)

2 duże jabłka

1 jajko

15 dag mielonych orzechów

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

4 łyżki rumu

1 szczypta soli

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie kroję drobno suszone owoce. Myję jabłka, kroję w kostkę (środki jabłek usuwam) i dodaję razem z orzechami do suszonych owoców. Mieszam, a następnie skrapiam rumem.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką.

Na ciasto wykładam nadzienie i zwijam ciasto od dłuższej strony, a następnie formuję wianek zlepiając końce. Na wianku robię nacięcia. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Wianek piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie oblewam lukrem przygotowanym z 2 łyżek cukru pudru i 1 łyżki wody.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *