Wianuszek z owocowym nadzieniem
Jednak stare przysłowia się sprawdzają – że w marcu jak w garncu itd. 😊 Za oknem raz słońce, raz deszcz. Raz ciepło, raz śnieg.
Przez to wszystko naszły mnie zimowe klimaty i smaki. Przeglądając stare wycinki z gazet natrafiłam na przepis o zabarwieniu lekko zimowym, ale tak mnie wciągnął, że nie mogłam odpuścić 😊
Wianuszek z owocowym nadzieniem jest po prostu pyszny i tyle. A na kolorowe, wiosenne wypieki przyjdzie jeszcze czas 😊
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki
20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie)
2 duże jabłka
1 jajko
15 dag mielonych orzechów
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
4 łyżki rumu
1 szczypta soli
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie kroję drobno suszone owoce. Myję jabłka, kroję w kostkę (środki jabłek usuwam) i dodaję razem z orzechami do suszonych owoców. Mieszam, a następnie skrapiam rumem.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką.
Na ciasto wykładam nadzienie i zwijam ciasto od dłuższej strony, a następnie formuję wianek zlepiając końce. Na wianku robię nacięcia. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
Wianek piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie oblewam lukrem przygotowanym z 2 łyżek cukru pudru i 1 łyżki wody.
Smacznego 😊