Babka na winie
Babki i babeczki,  Ciasta

Babka na winie

Babka na winie, z winem, czyli coś dla dorosłych 😉 Babka jest mięsista, ale delikatna, ma lekki posmak wina z nutką cynamonu, polałam ją czekoladą, ale tylko tak niewiele, żeby nie zagłuszyć tego super smaku.

Świetna na jesienne dni 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

6 jajek

¾ szklanki cukru

150 g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

Orzechy, czekolada

Ucieram cukier i cukier waniliowy z masłem na puszystą masę, dodaję po jednym jajku i cały czas ucieram.

Mąkę mieszam z cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo, naprzemiennie z winem, do babki. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie łopatką.

Ciasto wylewam do wysmarowanej masłem foremki babkowej o średnicy w szerszej części około 20 cm i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka.

Kiedy babka przestygnie, wyciągam ją z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Babkę polewam czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Babka na winie gotowa. Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *