Babka na winie
Babka na winie, z winem, czyli coś dla dorosłych 😉 Babka jest mięsista, ale delikatna, ma lekki posmak wina z nutką cynamonu, polałam ją czekoladą, ale tylko tak niewiele, żeby nie zagłuszyć tego super smaku.
Świetna na jesienne dni 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
6 jajek rozmiar L
¾ szklanki cukru
150 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
Orzechy, czekolada
Przygotowanie:
Ucieram cukier i cukier waniliowy z masłem na puszystą masę, dodaję po jednym żółtku i cały czas ucieram.
Mąkę mieszam z cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo, naprzemiennie z winem, do babki. Dodaję również orzechy i mieszam. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie łopatką.
Ciasto wylewam do wysmarowanej masłem foremki babkowej o średnicy w szerszej części około 20 cm i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka.
Kiedy babka przestygnie, wyciągam ją z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Babkę polewam czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. U mnie w wersji z czekoladą i orzechami.
Babka na winie gotowa. Smacznego 😊
2 komentarze
interpres
Wygląda cudnie!
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 🙂 Jest też wyśmienita 🙂 🙂