Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie
Trudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków😊 Czy można chcieć więcej?
Spróbujcie, myślę, że się zakochacie 😊
Składniki na kruche ciasto:
1/2 kilograma mąki pszennej
1 kostka (200 g) masła
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać)
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
2 łyżeczki cukru /do budyniu/
400 g agrestu
1 szklanka cukru
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Budyń waniliowy rozprowadzam w ok. ½ szklanki zimnego mleka, dodaję 2 łyżeczki cukru. Resztę mleka zagotowuję, dolewam budyń i gotuję, aż będzie gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia.
Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3.
2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25 cm x 30 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie 1/3 ciasta wyrabiam z kakao.
Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, na cieście rozprowadzam budyń i układam agrest. Na agrest rozkruszam kakaową warstwę i ciasto wstawiam do piekarnika ponownie na 15 minut.
Międzyczasie ubijam pianę. Pod koniec ubijania dodaję do piany powoli 1 szklankę cukru, cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna.
Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku.
Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota.
Smacznego 😊
2 komentarze
Milena
Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się ciekawie. Myślę, że czas spróbować 😉
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Gorąco polecam. Pozdrawiam serdecznie 🙂