
Ciasto marchewkowe z czekoladą
Taki klasyk – ciasto marchewkowe, ale z grubą warstwą czekolady 😊 Puszyste, mięciutkie i pyszne, a czekolada przyciąga jak magnes…
Składniki:
2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ¾ szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
Dodatkowo:
120 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady ciemnej
1 łyżka miodu
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.
Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję polewę.
Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam czekoladę, dodaję miód i chwilę czekam, aż czekolada się rozpuści. Następnie polewam ciasto.
Ciasto marchewkowe z czekoladą gotowe, smacznego 😊




Ciasteczka kokosowe (vege)

Chałka
Może Ci się spodobać

Babeczki z czekoladową bitą śmietaną
27 lutego, 2019
Orzechowy skalniak
9 maja, 2019
komentarze 4
Ewa N
Najlepsze marchewkowe jakie jadłam! Pycha!!!! Idealne proporcje składników i przypraw. Wychodzi wilgotne, mięciutkie i przepyszne. Dla mnie to marchewkowy ideał.
Karolina
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje 🙂 Uwielbiam to ciasto właśnie za to, że jest takie mięciutkie, nawet po 2 dniach 🙂 Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Słodko Słodka
Świetne połączenie 🙂
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂