Tort z żelką mango
Ciasta,  Torty

Tort z żelką mango

Tort z żelką mango, kremem czekoladowym i kakaowym biszkoptem. To pełen skład tej pychotki.

Nie za słodko, smacznie i „kwiatkowo” 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica 20 cm):

6 jajek

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka kakao

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty (biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej)

Do nasączenia:

1 szklanka ostudzonej czarnej herbaty

Krem czekoladowy:

150 g czekolady (użyłam mlecznej i ciemnej po połowie)

250 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Żelka mango:

400 g pulpy mango z puszki

2 łyżeczki żelatyny

½ łyżki cukru pudru

Sok z ½ cytryny

Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Pulpę mango, cukier puder i cytrynę mieszam. Żelatynę zalewam odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszam. Dodaję do żelatyny 2 łyżki pulpy mango, mieszam i wlewam całość do pozostałej pulpy. Dokładnie mieszam i wylewam na talerz o średnicy około 16 cm (musi być mniejsza nić średnica tortu). Odstawiam do zastygnięcia do lodówki).

Krem pod żelkę mango:

125 g mascarpone

140 śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietankę ubijam, dodaję cukier puder i mascarpone i miksuję do połączenia się składników.

Teraz mogę złożyć tort.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam krem czekoladowy, a na krem kolejny blat biszkoptu, który delikatnie nasączam. Następnie wykładam połowę kremu pod żelkę mango, przekładam zastygniętą żelkę na biały krem i przykrywam całość pozostałym kremem. Na biały krem kładę trzeci blat biszkoptu. Ostatni blat również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.

Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Po przepis odsyłam Was do Akademii Tortu 😊

Tort z żelką mango gotowy, smacznego 😊

Tort z żelką mango

Tort z żelką mango

Tort z żelką mango
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *