Budyń chia z mango
Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Budyń chia z mango

Ten bardzo łatwy budyń chia z mango przygotujesz dosłownie w parę minut. Reszta to już czekanie, aż deser ostygnie i się schłodzi.

Składniki:

8 łyżek nasion chia

500 ml mleka

2 łyżki ksylitolu

200 ml pulpy mango lub 2 świeże mango

1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

Prażone płatki migdałowe

Prażone płatki kokosowe

Kilka kostek ciemnej czekolady

Mleko, ksylitol i nasiona chia umieszczam w garnku i zagotowuję. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepły budyń przelewam do pucharków (dowolnej wielkości).

Odstawiam do wystygnięcia. Budyń musi się „zsiąść”.

Pulpę mango mieszam z sokiem z cytryny, dosładzam ksylitolem wg uznania (jeśli używasz świeżego mango, należy je zmiksować do postaci pulpy).

Jeśli chcesz, żeby mango było bardziej „zwarte”, zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj gorącej wody i dobrze wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę pulpy mango, wymieszaj i wlej całość do pozostałego mango (jeśli używasz świeżego mango, należy pulpę przegotować. Świeże mango spowoduje, że żelatyna nie będzie działać).

Wymieszaj i dodaj pulpę do pucharków z budyniem chia.

Deser ozdabiam na koniec płatkami migdałowymi, kokosowymi i czekoladą.

Budyń chia z mango gotowy. Smacznego 😊  

Budyń chia z mango

Budyń chia z mango

Budyń chia z mango
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *