Budyń chia z mango
Ten bardzo łatwy budyń chia z mango przygotujesz dosłownie w parę minut. Reszta to już czekanie, aż deser ostygnie i się schłodzi.
Składniki:
8 łyżek nasion chia
500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu
200 ml pulpy mango lub 2 świeże mango
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
Prażone płatki migdałowe
Prażone płatki kokosowe
Kilka kostek ciemnej czekolady
Mleko, ksylitol i nasiona chia umieszczam w garnku i zagotowuję. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepły budyń przelewam do pucharków (dowolnej wielkości).
Odstawiam do wystygnięcia. Budyń musi się „zsiąść”.
Pulpę mango mieszam z sokiem z cytryny, dosładzam ksylitolem wg uznania (jeśli używasz świeżego mango, należy je zmiksować do postaci pulpy).
Jeśli chcesz, żeby mango było bardziej „zwarte”, zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj gorącej wody i dobrze wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę pulpy mango, wymieszaj i wlej całość do pozostałego mango (jeśli używasz świeżego mango, należy pulpę przegotować. Świeże mango spowoduje, że żelatyna nie będzie działać).
Wymieszaj i dodaj pulpę do pucharków z budyniem chia.
Deser ozdabiam na koniec płatkami migdałowymi, kokosowymi i czekoladą.
Budyń chia z mango gotowy. Smacznego ?
4 komentarze
Kasia
Świetny deserek na zimno. 🙂
Karolina
Dziękuję i bardzo polecam. Prosty i smaczny 🙂
Karol
Fajny lekki deser
Karolina
Dziękuję 🙂 Polecam, bo naprawdę pyszny 🙂