drożdżowe ciasto w kształcie kwiata z jagodami i twarogiem
Ciasta,  Drożdżowe

Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem

Jeśli lubicie jagody i twaróg, to ten kwiatek jest dla Was 😊 Smakuje wybornie i jest połączeniem najfajniejszych smaków z dzieciństwa. Jeśli się skusicie, to z pewnością nie pożałujecie 😊

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki

1 jajko

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

Dodatkowo:

200 g twarogu

100-150 g jagód (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mleka

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jagody, cukier i cukier waniliowy i mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru.

Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką.

Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości.

Każdy kawałek obracam o 90 stopni.

Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni.

Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *