Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem
Jeśli lubicie jagody i twaróg, to ten kwiatek jest dla Was 😊 Smakuje wybornie i jest połączeniem najfajniejszych smaków z dzieciństwa. Jeśli się skusicie, to z pewnością nie pożałujecie 😊
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 szczypta soli
Dodatkowo:
200 g twarogu
100-150 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jagody, cukier i cukier waniliowy i mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru.
Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką.
Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości.
Każdy kawałek obracam o 90 stopni.
Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni.
Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Izabela S
Uwielbiam drożdżowe, a już z takim nadzieniem to nawet bardzo. Piekłam kiedyś podobne, polecam, bo jest pyszne 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo. Też jestem ogromną fanką drożdżowych ciast. A z tym nadzieniem mnie urzekło 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂