Sernikowy Maxi King
Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki

Sernikowy Maxi King

Sernikowy Maxi King to ciasto bez pieczenia przeplatane warstwami na wzór popularnego batonika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentujące. Idealne na imprezy, na niedzielny stół, albo jak przyjdzie ochota na coś super słodkiego ?

Sernikowe ciasto Maxi King możecie wykonać w różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza)

Spróbujcie sami ?

Składniki:

64 ciastka (kakaowe lub białe)

Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy

1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie)

200 g kajmaku

200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie)

Masa serowa:

1 kg twarogu (może być z wiaderka)

5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

3,5 łyżki cukru pudru

250 ml śmietany 30% (ubitej)

Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i mieszam.

Mogę przystąpić do składania ciasta.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe).

Ciastka skrapiam 1/3 ponczu. Na ciastka wylewam rozpuszczoną czekoladę (opcjonalnie). Na czekoladę (lub ciastka) wylewam połowę masy serowej, a na masie serowej układam znowu ciastka (4 x 4). Na ciastkach rozprowadzam delikatnie kajmak i dżem (jeśli wybierzecie ten wariant). Kolejna warstwa to znowu ciastka, które skrapiam 1/3 ponczu, a na ciastka przychodzi druga połowa masy serowej i ponownie ciastka, które skrapiam pozostałym ponczem.

Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia (około 2 godzin).

Następnie przygotowuję polewę na ciasto.

Składniki:

150 g czekolady (gorzkiej i mlecznej na pół)

100 ml śmietanki 30%

1 łyżka miodu

Dodatkowo:

3 garście pokrojonych drobno orzeszków

Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladę wylewam na ciasto, wyrównuję i posypuję orzeszkami. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Najlepiej kroić gorącym nożem.

(Jak widzicie na zdjęciach, wykorzystałam zarówno ciastka białe jak i kakaowe, bo takie akurat miałam w domu)

Smacznego ?

Sernikowy Maxi King
Sernikowy Maxi King
Sernikowy Maxi King
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *