Sernikowy Maxi King
Sernikowy Maxi King to ciasto bez pieczenia przeplatane warstwami na wzór popularnego batonika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentujące. Idealne na imprezy, na niedzielny stół, albo jak przyjdzie ochota na coś super słodkiego 🙂
Sernikowy Maxi King możecie wykonać w różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza)
Spróbujcie sami 🙂
Składniki:
64 ciastka (kakaowe lub białe)
Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy
100g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (opcjonalnie)
200 g kajmaku
200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie)
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (może być z wiaderka)
5 łyżeczek żelatyny
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
3,5 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany 30% (ubitej)
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia.
Śmietankę ubijam.
Napęczniałą żelatynę zalewam 1/4 szklanki gorącej wody i bardzo dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści.
Do ubitej śmietanki dodaję twaróg, cukier waniliowy, cukier puder i całość miksuję. Następnie 3 łyżki masy serowej dodaję do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszam i tak przygotowaną żelatynę wlewam do reszty masy serowej. Całość miksuję.
Teraz mogę przystąpić do złożenia ciasta.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe).
Ciastka skrapiam 1/3 ponczu. Na ciastka wylewam rozpuszczoną czekoladę (opcjonalnie). Na czekoladę (lub ciastka) wylewam połowę masy serowej, a na masie serowej układam znowu ciastka (4 x 4). Na ciastkach rozprowadzam delikatnie kajmak i dżem (jeśli wybierzecie ten wariant). Kolejna warstwa to znowu ciastka, które skrapiam 1/3 ponczu, a na ciastka przychodzi druga połowa masy serowej i ponownie ciastka, które skrapiam pozostałym ponczem.
Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia (około 4 godziny).
Następnie przygotowuję polewę na ciasto.
Składniki na polewę:
150 g czekolady (gorzkiej i mlecznej na pół)
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
3 garście pokrojonych drobno orzeszków
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę wylewam na ciasto, wyrównuję i posypuję orzeszkami. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Najlepiej kroić gorącym nożem.
(Jak widzicie na zdjęciach, wykorzystałam zarówno ciastka białe jak i kakaowe, bo takie akurat miałam w domu)
Sernikowy Maxi King gotowy. Smacznego 🙂
16 komentarzy
Konesso
Koniecznie musimy spróbować zrobić takie ciacho… wygląda niesamowicie smacznie!
Karolina
🙂 🙂 🙂 Dziękuję bardzo. Polecam gorąco na ochłodę 🙂
jaka czekoloda?
jaka czekoloda jest najlepsza?
Karolina
Moja ulubiona to wedel 🙂 Ale oczywiście to kwestia gustu 😉
ale czy gorzka ???? czy mleczna?
ale czy gorzka czy mleczna?
Karolina
Do polewy najczęściej mieszam pół na pół 🙂
MC
Kajmak leży w mojej szafie od kilku tygodni. Teraz wiem, co z nim zrobię. Dziękuję za świetny pomysł. Buziaki
Karolina
O, to genialnie się wstrzeliłam w zasoby szafy 🙂 Dziękuję ślicznie. Ściskam i się polecam 🙂
Micia
Jaka wielkość blachy?
Karolina
30 x 35 albo troszkę większa 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dotty
Witam Serdecznie.
Ciasto wyglada przesmacznie. Jedno tylko pytanko – jakie ciastka- zwykle herbatniki?????
Karolina
Dzień dobry, dziękuję ślicznie 🙂 Tak, takie najzwyklejsze, pepite beurre albo podobne 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ale czy gorzka ? :)
jwt
Karolina
Najczęściej mieszam pół na pół 🙂
Dora
Witam
Czy zamiast twarogu można wykorzystać serek mascarpone? Pozdrawiam
Karolina
Witam, przyznam, że nie próbowałam, ale z racji tego, że mascarpone jest delikatniejszy, dałabym trochę więcej żelatyny. Pozdrawiam 🙂