Babka herbaciana z powidłami
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Babka herbaciana z powidłami

Takie przepisy lubię – babka herbaciana z powidłami jest bardzo prosta, nie wymaga miksera, można dodać dowolny, ulubiony dżem, jest wilgotna i pyszna. Spróbujcie 😊

Składniki:

2 torebki czarnej herbaty

100 ml wody

4 jajka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 1/3 szklanki mąki tortowej

¼ szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki majonezu

Dodatkowo:

Słoiczek powideł lub innego ulubionego dżemu (gęstego)

Uwaga: szklanka 200 ml

Herbatę zaparzam w 100 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.

Jajka ubijam lekko widelcem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (do wytworzenia pianki na górze, jakieś 3-4 minuty).

Do jajek dodaję herbatę, mąkę, proszek do pieczenia i olej i mieszam widelcem. Na koniec dodaję majonez i delikatnie mieszam do połączenia składników.

¾ ciasta wykładam do tortownicy 18-20 cm, na ciasto wykładam powidła (lub dżem) i na powidła pozostałe ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut (do suchego patyczka).

Babkę herbacianą z powidłami można posypać pudrem, polać czekoladą, albo pozostawić bez niczego (jak u mnie 😊 ).

Smacznego 😊  

Babka herbaciana z powidłami
Babka herbaciana z powidłami
Babka herbaciana z powidłami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *