
Babka herbaciana z powidłami
Takie przepisy lubię – babka herbaciana z powidłami jest bardzo prosta, nie wymaga miksera, można dodać dowolny, ulubiony dżem, jest wilgotna i pyszna. Spróbujcie 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
2 torebki czarnej herbaty
100 ml wody
4 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 1/3 szklanki mąki tortowej
¼ szklanki oleju (u mnie rzepakowy, zimnotłoczony, naturalne źródło omega-3 i witaminy E, z kodem SLODKISENTYMENT możesz go mieć 10% taniej 🙂 )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki majonezu
Dodatkowo:
Słoiczek powideł lub innego ulubionego dżemu (gęstego)
Przygotowanie:
Herbatę zaparzam w 100 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.
Jajka ubijam lekko widelcem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (do wytworzenia pianki na górze, jakieś 3-4 minuty).
Do jajek dodaję herbatę, mąkę, proszek do pieczenia i olej i mieszam widelcem. Na koniec dodaję majonez i delikatnie mieszam do połączenia składników.
¾ ciasta wykładam do tortownicy 18-20 cm, na ciasto wykładam powidła (lub dżem) i na powidła pozostałe ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut (do suchego patyczka).
Babkę można posypać pudrem, polać czekoladą, albo pozostawić bez niczego (jak u mnie 😊 ).
Babka herbaciana z powidłami gotowa. Smacznego 😊




Brownie z dynią

Chleb orkiszowy
Zobacz również

Jagodzianki
3 lipca, 2020
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami
20 marca, 2019