Chleb orkiszowy
Ciasta,  Drożdżowe,  Wytrawnie

Chleb orkiszowy

Prosty chleb orkiszowy na drożdżach to kolejna “niesłodka” propozycja dla amatorów domowego pieczywa. Chrupiąca skórka, wspaniały smak… Propozycja nie do odrzucenia 😊

Składniki:

4 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

½ szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej typ 550

6,5 szklanki mąki orkiszowej typ 630

1 łyżka soli

3 łyżki oleju

2 szklanki ciepłej wody

Uwaga: szklanka 200 ml

Mleko podgrzewam, musi być letnie.

Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam 2 łyżkami letniego mleka. Mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

Mąkę pszenną i 5 szklanek mąki orkiszowej umieszczam w misce, dodaję olej, resztę mleka, sól i wodę i wyrabiam ciasto (wyrabiałam mikserem). Dodaję w 3 partiach pozostałe 1,5 szklanki mąki orkiszowej i dalej wyrabiam ciasto.

Następnie odstawiam ciasto chlebowe na 60 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Po tym czasie formuję z ciasta chleb, kształt dowolny (uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ograniczyłam nasmarowanym olejem rantem z tortownicy). Ponownie przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.

Przed pieczeniem smaruję chleb łyżką mąką rozrobioną w odrobinie letniej wody (konsystencja papki), chleb można też ponacinać.

Chleb orkiszowy piekę przez 60 minut w 200 stopniach.

Smacznego 😊

Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *