Chleb orkiszowy
Prosty chleb orkiszowy na drożdżach to kolejna „niesłodka” propozycja dla amatorów domowego pieczywa. Chrupiąca skórka, wspaniały smak… Propozycja nie do odrzucenia 😊
Składniki:
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej typ 550
6,5 szklanki mąki orkiszowej typ 630
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
2 szklanki ciepłej wody
Uwaga: szklanka 200 ml
Mleko podgrzewam, musi być letnie.
Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam 2 łyżkami letniego mleka. Mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Mąkę pszenną i 5 szklanek mąki orkiszowej umieszczam w misce, dodaję olej, resztę mleka, sól i wodę i wyrabiam ciasto (wyrabiałam mikserem). Dodaję w 3 partiach pozostałe 1,5 szklanki mąki orkiszowej i dalej wyrabiam ciasto.
Następnie odstawiam ciasto chlebowe na 60 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Po tym czasie formuję z ciasta chleb, kształt dowolny (uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ograniczyłam nasmarowanym olejem rantem z tortownicy). Ponownie przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
Przed pieczeniem smaruję chleb łyżką mąką rozrobioną w odrobinie letniej wody (konsystencja papki), chleb można też ponacinać.
Chleb orkiszowy piekę przez 60 minut w 200 stopniach.
Smacznego 😊
2 komentarze
Milka
6,5 szklanki mąki orkiszowej? Chyba jakiś błąd się wkradł.
Karolina
Nie, nie, wszystko w porządku 🙂 , do tego są 2 szklanki wody i 0,5 szklanki mleka 🙂