Cynamonowe pączusie
Szybka i pyszna propozycja karnawałowa, czyli cynamonowe pączusie na proszku do pieczenia.
Są bardzo łatwe i bardzo smaczne. Bezproblemowy przepis, pączusie są najlepsze jeszcze lekko ciepłe.
Składniki na 30 sztuk:
70 g masła
4 łyżki cukru
1 szczypta soli
4 jajka
2 ½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku
1 łyżka wódki
Cukier puder i cynamon do posypania
Olej lub smalec do smażenia
Miękkie masło ucieram z cukrem, następnie dodaję sól i po jednym jajku, cały czas ucierając. Do utartej masy dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec dodaję łyżkę wódki i mieszam.
Olej rozgrzewam w garnuszku do około 170 stopni i dwiema łyżkami nakładam pączusie na rozgrzany tłuszcz. Smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Pączusie wyciągam na ręcznik kuchenny, a jeszcze lekko ciepłe posypuję cukrem pudrem. wymieszanym z cynamonem i układam na talerzu.
Pączusie cynamonowe gotowe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Mateusz
Wyglądają bardzo smacznie! Na pewno spróbuję.
Karolina
🙂 Polecam, jeszcze lekko ciepłe są najlepsze 🙂 🙂