Sernik czekoladowo-orzechowy
Ten sernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić 🙂
Składniki na spód:
250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych dużych i grubych)
80 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła.
Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka z masłem i rozprowadzam po tortownicy tworząc wysoki na 5-6 cm rant.
Tortownicę wstawiam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
250 g mielonego twarogu
500 g ricotty
4 łyżki cukru pudru
4 jajka
90 g lekko gorzkiej czekolady (skorzystałam z czekolady 64%)
1 łyżka kakao
5 czubatych łyżek masła orzechowego
Przygotowanie:
Twaróg, ricottę i cukier miksuję. Dodaję po jednym żółtku i nadal miksuję.
Masę dzielę na dwie równe części.
Do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, a do drugiej masło orzechowe. Każdą część mieszam do połączenia się składników.
Białka ubijam, dzielę na pół i dodaję do dwóch mas. Każdą delikatnie mieszam łopatką.
Masę czekoladową wykładam na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównuję. Na masę czekoladową wykładam masę orzechową, wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut.
Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki dodatkowe:
200 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez cukru)
Orzechy do posypania
Przygotowanie:
Dżem rozpuszczam w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami.
Całość odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik czekoladowo-orzechowy gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Karol
wspaniały sernik 😊 wygląda smacznie, i to połączenie czekolady I orzechów… 😍
Karolina
🙂 Dziękuję bardzo 🙂 Przyznam szczerze, że również mnie urzekła ta wersja sernika 🙂