Babka śmietankowa z migdałami
Babka śmietankowa z migdałami to kolejny już przepis ze „słodkosentymentowego” zeszytu. Babka jest mięsista i wilgotna, a migdały doskonale podkręcają smak.
Prosty przepis na pyszne ciasto do kawy.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
20 g miękkiego masła
200 g kwaśnej śmietany 12%
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 garście płatków migdałów
Dodatkowo:
Masło do posmarowania foremki
Cukier puder do posypania babki
Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Zmniejszam obroty o połowę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i następnie dodaję na zmianę z kwaśną śmietaną do masy jajecznej. Wyłączam mikser, dodaję płatki migdałów i mieszam delikatnie łopatką.
Foremkę na babkę o średnicy w szerszej części 20-22 cm smaruję dokładnie masłem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Następnie wyłączam piekarnik i babkę zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na 5 minut.
Następnie wyciągam babkę z piekarnika, kiedy lekko wystygnie, wyciągam ją z formy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie posypuję babkę cukrem pudrem.
Babkę możecie też polać lukrem lub czekoladą. Świetnie smakuje z bitą śmietaną.
Babka śmietankowa z migdałami gotowa. Smacznego 😊
2 komentarze
Dorota
Bardzo lubię migdały i takie babki. Jejku jak ja dawno nie piekłam 😀
Karolina
🙂 To polecam ogromnie, takie stare, „mamine” lub „babcine” przepisy są najlepsze 🙂 Pozdrawiam 🙂