Sernik z mlekiem
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki,  Wielkanoc

Sernik z mlekiem

Śmiało mogę napisać, że sernik z mlekiem jest doskonały – delikatny, kremowy – po prostu wspaniały.

A dodatkowo super łatwy. Taki sernik to przyjemność pieczenia i smakowania 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na spód:

200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)

90 g masła

Przygotowanie:

Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Dno i boczki blaszki (rozmiar 25×20 cm – blaszka może być też troszkę większa, sernik będzie wtedy niższy) wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Dno „wylepiam” ciasteczkami i blaszkę wstawiam do lodówki.

Teraz zabieram się za masę serową.

Składniki na masę serową:

2 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

½ szklanki oleju

1 budyń waniliowy

2 szklanki mleka

1 kg twarogu mielonego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Ciasto będzie lejące.

Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 60 minut.

Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.

Sernik możecie przyozdobić czekoladą, owocami, lukrem…

U mnie zwyciężyły truskawki.

Sernik z mlekiem gotowy. Smacznego 🙂

Sernik z mlekiem

Sernik z mlekiem

Sernik z mlekiem
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here