Sernik z mlekiem
Śmiało mogę napisać, że sernik z mlekiem jest doskonały – delikatny, kremowy – po prostu wspaniały.
A dodatkowo super łatwy. Taki sernik to przyjemność pieczenia i smakowania 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
90 g masła
Przygotowanie:
Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno i boczki blaszki (rozmiar 25×20 cm – blaszka może być też troszkę większa, sernik będzie wtedy niższy) wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Dno „wylepiam” ciasteczkami i blaszkę wstawiam do lodówki.
Teraz zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 kg twarogu mielonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Ciasto będzie lejące.
Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 60 minut.
Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.
Sernik możecie przyozdobić czekoladą, owocami, lukrem…
U mnie zwyciężyły truskawki.
Sernik z mlekiem gotowy. Smacznego 🙂
4 komentarze
Ania
Ten sernik jest naprawdę rewelacyjny! będzie jednym z moich ulubionych ????
Karolina
Hej Ania, cieszę się, że Ci smakuje, bo u nas to też jeden z ulubionych serników 🙂 Rewelacyjnie delikatny i smaczny 🙂 Pozdrawiam i życzę smaczności 😀
Agnieszka
sernik pyszny☺️ w moim piekarniku piekłam w temp. 170 stopni i wydluzylam czas do 65 min…
Karolina
Wygląda nieziemsko 🙂 Fantastyczny!! Cieszę się, że Ci smakuje. A to prawda, że swoje piekarniki znamy najlepiej 🙂 To pozostaje mi tylko życzyć smacznego 🙂