
Sernik z mlekiem
Śmiało mogę napisać, że sernik z mlekiem jest doskonały – delikatny, kremowy – po prostu wspaniały.
A dodatkowo super łatwy. Taki sernik to przyjemność pieczenia i smakowania 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
90 g masła
Przygotowanie:
Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję razem z pozostałymi składnikami do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno i boczki blaszki (rozmiar 25×20 cm – blaszka może być też troszkę większa, sernik będzie wtedy niższy) wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Dno „wylepiam” ciasteczkami i blaszkę wstawiam do lodówki.
Teraz zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 kg twarogu mielonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Ciasto będzie lejące.
Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 60 minut.
Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.
Sernik możecie przyozdobić czekoladą, owocami, lukrem…
U mnie zwyciężyły truskawki.
Sernik z mlekiem gotowy. Smacznego 🙂

Batony brownie

Herbatniki
Zobacz również

Sernik ricotta z borówkami
9 sierpnia, 2022
Rolada bezowa z kremem kawowym
4 marca, 2021