Daktylowe brownie
Masz trochę daktyli – zrób daktylowe brownie zupełnie bez dodatku białego cukru. Daktylowe brownie jest wilgotne, mięsiste i smakuje rewelacyjnie wciągająco 🙂
A przepis jest łatwy i szybki.
Składniki na ciasto:
250 g daktyli bez pestek
50 g masła
50 g czekolady 100% (możesz użyć też czekolady 70%)
1 średni banan
1 łyżka kakao
3 pełne łyżki masła orzechowego (u mnie crunchy)
1 jajko
Przygotowanie:
Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam na 20 minut, aż lekko zmiękną. Po tym czasie odlewam wodę i blenduję daktyle na masę.
Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku.
Daktyle, czekoladę z masłem i pozostałe składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę 25×12 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut.
Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia.
Wystygnięte brownie polewam czekoladą.
Składniki na polewę czekoladową:
30 g czekolady 70%
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Olej i czekoladę umieszczam w garnuszku na małym ogniu, roztapiam, mieszam i wylewam na ciasto.
Daktylowe brownie gotowe. Teraz możecie je dowolnie ozdobić, np. owocami. Smacznego 🙂
2 komentarze
Karolina
A tutaj brownie daktylowe w wykonaniu Pani Janiny. przepysznie wyszło
Karolina
🙂