Daktylowe brownie
Ciasta,  Fit na słodko,  W 30 minut

Daktylowe brownie

Masz trochę daktyli – zrób daktylowe brownie zupełnie bez dodatku białego cukru. Daktylowe brownie jest wilgotne, mięsiste i smakuje rewelacyjnie wciągająco 🙂

A przepis jest łatwy i szybki.

Składniki na ciasto:

250 g daktyli bez pestek

50 g masła

50 g czekolady 100% (możesz użyć też czekolady 70%)

1 średni banan

1 łyżka kakao

3 pełne łyżki masła orzechowego (u mnie crunchy)

1 jajko

Przygotowanie:

Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam na 20 minut, aż lekko zmiękną. Po tym czasie odlewam wodę i blenduję daktyle na masę.

Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku.

Daktyle, czekoladę z masłem i pozostałe składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę 25×12 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut.

Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia.

Wystygnięte brownie polewam czekoladą.

Składniki na polewę czekoladową:

30 g czekolady 70%

1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Olej i czekoladę umieszczam w garnuszku na małym ogniu, roztapiam, mieszam i wylewam na ciasto.

Daktylowe brownie gotowe. Teraz możecie je dowolnie ozdobić, np. owocami. Smacznego 🙂

Daktylowe brownie

Daktylowe brownie

Daktylowe brownie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here