Brownie z malinami
Przepyszne brownie z malinami to doskonała bomba czekoladowa przełamana smakiem kwaskowych malin. Świetne połączenie, któremu trudno się oprzeć 😊
A dodatkowo takie brownie z malinami jest szybkie i łatwe.
Składniki:
300 g czekolady (u mnie w proporcji 2/3 ciemnej i 1/3 mlecznej)
150 g masła
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
250 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką.
Brownie wylewam na blaszkę (28x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam maliny. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, wybierz i odłóż około 10 sztuk, a resztę wrzuć do rondelka i podsmaż, aż sok się zredukuje. Wyłóż zredukowany sos malinowy i odłożone całe maliny na ciasto.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 25-30 minut. Po tym czasie blaszkę od razu wyciągam z piekarnika i odstawiam ciasto do wystygnięcia.
Brownie z malinami gotowe. Smacznego 😊