Ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami
Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami to przepis „z wąsem”. Pochodzi ze słodkosentymentowego zeszytu, a owoce – to już kwestia tego, które lubicie najbardziej.
Zaproponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, bo to połączenie idealne na wiosnę, tak myślę 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Ciasto upiekłam w blaszce 33 x26 cm, ale śmiało możecie użyć też większej blaszki. Jak widzicie na zdjęciach, u mnie spód jest dosyć gruby – ja po prostu uwielbiam półkruche ciasto i lubię, jak jest go dużo 🙂
Składniki na ciasto:
¾ kg mąki (6 szklanek)
1 (niepełna) szklanka cukru
300 g masła
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.
Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
W tym czasie szykuję owoce.
Składniki na nadzienie:
500 g rabarbaru
250 g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1,5 łyżki kaszy manny
Uwaga: Śmiało możecie użyć więcej owoców – wtedy warstwa owocowa będzie wyższa. A już koniecznie, kiedy korzystacie z większej blaszki. Możecie użyć 750 g rabarbaru i 500 g truskawek.
Przygotowanie:
Owoce myję, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do nich cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Blaszkę wyciągam z piekarnika i posypuję kaszą manną. Na to wykładam owoce.
Drugą część ciasta rozwałkowuję na wielkość blaszki i przykrywam nim owoce. Zostawiłam kawałek ciasta, z którego uformowałam ozdobne różyczki.
Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, aż góra zrobi się rumiana. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do przestygnięcia.
Posypuję całość cukrem pudrem Można serwować jeszcze lekko ciepłe 🙂
Ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami gotowe. Smacznego 🙂