Deserki karpatka z owocami
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery

Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co najlepsze – smak tradycyjnej karpatki, łatwość wykonania i ulubione owoce. Czego chcieć więcej 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na krem:

3 żółtka

¼ szklanki cukru (40 g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (14 g)

1 łyżka mąki pszennej (14 g)

250 ml mleka

50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Żółtka, cukier, mąki i 50 ml mleka miksuję. 200 ml mleka zagotowuję i dodaję masę żółtkową cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuję na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje jak budyń.

Masę odstawiam na chwilę do przestygnięcia, następnie przykrywam folią w kontakcie (czyli po prostu tak, żeby folia dotykała masę budyniową) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie szykuję pozostałe składniki.

Składniki pozostałe:

100 g groszku ptysiowego

Ulubione owoce lub dżem (u mnie truskawki i winogrona)

Przygotowanie:

Do wystygniętego budyniu dodaję śmietankę 30% ubitą na sztywną pianę i delikatnie mieszam.

Teraz mogę już zabrać się za ostateczne przygotowanie deserków karpatka z owocami.

Na dno słoiczka wsypuję groszek ptysiowy, jedną warstwę, a później układam na zmianę krem, owoce i groszek ptysiowy wg uznania (u mnie w takiej kolejności – groszek ptysiowy, krem budyniowy, owoce, krem budyniowy i na koniec groszek ptysiowy.

Całość posypuję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki.

Z podanej porcji wyszły mi 4 duże słoiczki (pojemność około 350 ml) i jeden mniejszy słoiczek. To spore porcje, więc ze spokojem możesz podzielić je na więcej mniejszych pojemniczków.

Deserki karpatka z owocami gotowa. Smacznego 🙂

Deserki karpatka z owocami

Deserki karpatka z owocami

Deserki karpatka z owocami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here