Deserki karpatka z owocami
Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co najlepsze – smak tradycyjnej karpatki, łatwość wykonania i ulubione owoce. Czego chcieć więcej 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na krem:
3 żółtka
¼ szklanki cukru (40 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (14 g)
1 łyżka mąki pszennej (14 g)
250 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Żółtka, cukier, mąki i 50 ml mleka miksuję. 200 ml mleka zagotowuję i dodaję masę żółtkową cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuję na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje jak budyń.
Masę odstawiam na chwilę do przestygnięcia, następnie przykrywam folią w kontakcie (czyli po prostu tak, żeby folia dotykała masę budyniową) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie szykuję pozostałe składniki.
Składniki pozostałe:
100 g groszku ptysiowego
Ulubione owoce lub dżem (u mnie truskawki i winogrona)
Przygotowanie:
Do wystygniętego budyniu dodaję śmietankę 30% ubitą na sztywną pianę i delikatnie mieszam.
Teraz mogę już zabrać się za ostateczne przygotowanie deserków karpatka z owocami.
Na dno słoiczka wsypuję groszek ptysiowy, jedną warstwę, a później układam na zmianę krem, owoce i groszek ptysiowy wg uznania (u mnie w takiej kolejności – groszek ptysiowy, krem budyniowy, owoce, krem budyniowy i na koniec groszek ptysiowy.
Całość posypuję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki.
Z podanej porcji wyszły mi 4 duże słoiczki (pojemność około 350 ml) i jeden mniejszy słoiczek. To spore porcje, więc ze spokojem możesz podzielić je na więcej mniejszych pojemniczków.
Deserki karpatka z owocami gotowa. Smacznego 🙂