Babka śmietankowa z migdałami
Babki i babeczki,  Ciasta,  Wielkanoc

Babka śmietankowa z migdałami

Babka śmietankowa z migdałami to kolejny już przepis ze „słodkosentymentowego” zeszytu. Babka jest mięsista i wilgotna, a migdały doskonale podkręcają smak.

Prosty przepis na pyszne ciasto do kawy.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

3 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

20 g miękkiego masła

200 g kwaśnej śmietany 12%

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 garście płatków migdałów

Dodatkowo:

Masło do posmarowania foremki

Cukier puder do posypania babki

Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Zmniejszam obroty o połowę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i następnie dodaję na zmianę z kwaśną śmietaną do masy jajecznej. Wyłączam mikser, dodaję płatki migdałów i mieszam delikatnie łopatką.

Foremkę na babkę o średnicy w szerszej części 20-22 cm smaruję dokładnie masłem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Następnie wyłączam piekarnik i babkę zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na 5 minut.

Następnie wyciągam babkę z piekarnika, kiedy lekko wystygnie, wyciągam ją z formy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie posypuję babkę cukrem pudrem.

Babkę możecie też polać lukrem lub czekoladą. Świetnie smakuje z bitą śmietaną.

Babka śmietankowa z migdałami gotowa. Smacznego 😊

Babka śmietankowa z migdałami

Babka śmietankowa z migdałami

Babka śmietankowa z migdałami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *