Tarta migdałowa ze śliwkami
A właściwie powinnam napisać tarta migdałowa ze śliwkami i niespodzianką 🙂 Tą niespodzianką jest dżem z czarnej porzeczki, który podgrzany wylewa się na tartę wyciągniętą z pieca. Coś pysznego 🙂 Przepis pochodzi z Francji (Tarte aux quetsches) i jest kolejną propozycją z serii „podróże z wypiekami”
Uwaga: Szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
1 czubata szklanka mąki tortowej
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 szczypta soli
Skórka otarta z cytryny
150 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście)
3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli śliwki są kwaśne)
150 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie bez cukru)
Przygotowanie:
Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół.
Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub mąką i wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika 🙂 ).
Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką do dołu. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 170 stopni i piekę tartę 45-50 minut.
Wyciągam upieczone ciasto (posypuję 3 łyżkami cukru, jeśli śliwki były kwaśne). W rondelku na małym ogniu rozpuszczam dżem z czarnej porzeczki (nie gotuję) i polewam nim jeszcze gorącą tartę. Pozostawiam do wystygnięcia.
Tarta migdałowa ze śliwkami gotowa. Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Ewa
Tarty to moje uwielbienie. Taką śliwkową chętnie bym skosztowała 🙂
Karolina
Polecam gorąco, ten dodatek dżemu z czarnej porzeczki i trochę bitej śmietany sprawiają, że można oszaleć 😉 Pozdrawiam 🙂
Nina
O akurat śliwki mam w domu, właśnie zastanawiałam się co z nimi zrobić.
Karolina
🙂 Polecam. Idealny sposób na śliwki 🙂 Koniecznie z bitą śmietaną 😉 Pozdrawiam 🙂
Paulina
Nieczęsto robię tarty, ale następnym razem pokuszę się o taką śliwkowo migdałową. Pozdrawiam 🙂
Karolina
🙂 Polecam 🙂 Najlepszą „robotę” tutaj robi dżem z czarnej porzeczki 🙂 Pozdrawiam