Piernik świąteczny
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Piernik świąteczny

Ten piernik świąteczny pojawia się każdego roku na święta w domu mojej Mamy. Jest doskonały, więc przejęłam recepturę i z przyjemnością się z Wami dzielę. Piernik jest wilgotny, pachnący i prosty.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

200 g masła

1 szklanka cukru

2 łyżki miodu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

3 łyżki kakao

3 jajka

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao umieszczam w rondelku i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników i odstawiam do przestygnięcia.

Jajka miksuję z mlekiem i dodaję do ostudzonej masy miodowej. Całość miksuję.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy, miksując na niskich obrotach.

Ciasto przekładam do keksówki (ok. 35cm x 11 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 45-50 minut do suchego patyczka.

Wyciągam piernika z pieca i odstawiam do wystygnięcia.

Kiedy wystygnie, zawijam go w folię aluminiową i wkładam do lodówki na kilka dni. Wtedy nabierze doskonałej konsystencji i smaku (na zdjęciach widzicie piernik świeżo wyciągnięty z piekarnika – nie doczekał się leżakowania 😉 )

Piernik wybornie smakuje bez niczego, ale możecie przygotować też polewę czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

50 ml śmietanki 30%

50 g czekolady (u mnie 64%)

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę mocno podgrzewam, łamię czekoladę i dodaję miód. Chwilę czekam, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników.

Polewę wylewam na ciasto, górę ozdabiam (u mnie chałwa).

Piernik świąteczny gotowy. Smacznego 😊

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *