Piernik świąteczny
Ten piernik świąteczny pojawia się każdego roku na święta w domu mojej Mamy. Jest doskonały, więc przejęłam recepturę i z przyjemnością się z Wami dzielę. Piernik jest wilgotny, pachnący i prosty.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
200 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
3 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao umieszczam w rondelku i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników i odstawiam do przestygnięcia.
Jajka miksuję z mlekiem i dodaję do ostudzonej masy miodowej. Całość miksuję.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy, miksując na niskich obrotach.
Ciasto przekładam do keksówki (ok. 35cm x 11 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 45-50 minut do suchego patyczka.
Wyciągam piernika z pieca i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy wystygnie, zawijam go w folię aluminiową i wkładam do lodówki na kilka dni. Wtedy nabierze doskonałej konsystencji i smaku (na zdjęciach widzicie piernik świeżo wyciągnięty z piekarnika – nie doczekał się leżakowania 😉 )
Piernik wybornie smakuje bez niczego, ale możecie przygotować też polewę czekoladową.
Składniki na polewę czekoladową:
50 ml śmietanki 30%
50 g czekolady (u mnie 64%)
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Śmietankę mocno podgrzewam, łamię czekoladę i dodaję miód. Chwilę czekam, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników.
Polewę wylewam na ciasto, górę ozdabiam (u mnie chałwa).
Piernik świąteczny gotowy. Smacznego 🙂