Babka wielkanocna
W święta musi być – piaskowa babka wielkanocna jest jak baranek, kurczaczek, jajeczko – po prostu nierozłącznie związana z Wielkanocą.
Ten przepis pochodzi z mojego słodkosentymentowego zeszytu i jest z nami od lat – polecam 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki majonezu
Przygotowanie:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Mikser ustawiam na wolne obroty i dodaję mąkę na zmianę z majonezem do żółtek. Na koniec dodaję połowę piany i delikatnie miksuję, na najmniejszych obrotach.
Wyłączam mikser, dodaję drugą połowę białej i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.
Foremkę do babki o średnicy 22 cm u góry smaruję tłuszczem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.
Następnie wyciągam babkę i kiedy lekko przestygnie, wyciągam ją z formy i odstawiam do wystygnięcia.
Następnie polewam babkę lukrem (u mnie to czubata łyżka cukru pudru na niepełną łyżkę ciepłej wody)
Babka wielkanocna gotowa – smacznego 🙂
2 komentarze
Natalia
Wielkanocny klasyk… Pięnie udekorowana babeczka. 🙂
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Babka w święta musi być 🙂