Babka wielkanocna
Babki i babeczki,  Ciasta,  Wielkanoc

Babka wielkanocna

W święta musi być – piaskowa babka wielkanocna jest jak baranek, kurczaczek, jajeczko – po prostu nierozłącznie związana z Wielkanocą.

Ten przepis pochodzi z mojego słodkosentymentowego zeszytu i jest z nami od lat – polecam 😊

Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 czubate łyżki majonezu

Uwaga: Szklanka 200 ml

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.

Żółtka ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Mikser ustawiam na wolne obroty i dodaję mąkę na zmianę z majonezem do żółtek. Na koniec dodaję połowę piany i delikatnie miksuję, na najmniejszych obrotach.

Wyłączam mikser, dodaję drugą połowę białej i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.

Foremkę do babki o średnicy 22 cm u góry smaruję tłuszczem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.

Następnie wyciągam babkę i kiedy lekko przestygnie, wyciągam ją z formy i odstawiam do wystygnięcia.

Następnie polewam babkę lukrem (u mnie to czubata łyżka cukru pudru na niepełną łyżkę ciepłej wody)

Babka wielkanocna gotowa – smacznego 😊

Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *