Mazurek bakaliowy
Ciasta,  Wielkanoc

Mazurek bakaliowy

Pyszny mazurek bakaliowy proponuje się na Wielkanoc (i nie tylko) 😊

Ten przepis można z łatwością dopasować do swoich preferencji smakowych, dodając ulubione bakalie. Zatem mazurek bakaliowy jest dosłownie dla wszystkich 😊

Składniki na ciasto:

2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej)

180 g masła

1/3 szklanki cukru pudru

2 żółtka

1 łyżka otartej skórki z cytryny

1 szczypta soli

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut.

Składniki na nadzienie:

1,5 szklanki bakalii (dowolnych, ulubionych, u mnie to daktyle, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy, płatki migdałów)

90 g masła

½ szklanki cukru pudru

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka mąki

2-3 garście płatków migdałów

200 g ulubionego dżemu (u mnie malinowy bez cukru)

Masło, cukier puder, jajko, żółtko, bułkę tartą, mąkę i sok z cytryny wyrabiam na masę. Dodaję płatki migdałowe i mieszam.

Bakalie kroję na małe części.

Wyciągam ciasto z lodówki. Blaszkę (ok. 30×40 cm) wykładam papierem. Rozwałkowuję ciasto ponad wielkość blaszki, żeby utworzyć również 2 cm rant. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut, do lekko złotego koloru.

Wyciągam ciasto z piekarnika, smaruję dżemem, na dżem układam bakalie, a na bakaliach rozkładam masę z płatkami migdałów, w miarę równomiernie.

Całość wstawiam do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż wierzch zrobi się złoty.

Przestudzony mazurek można jeszcze udekorować lukrem albo czekoladą, ale moim zdaniem jest dostatecznie słodki bez dodatków.

Smacznego 😊 

Mazurek bakaliowy
Mazurek bakaliowy
Mazurek bakaliowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *