Bakaliowiec z kremem pomarańczowym
Takie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… 😊
Składniki na ciasto:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki oleju
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady
2 garście siekanych orzechów laskowych
3 garście orzechów włoskich
2 garście wiórków kokosowych
2 garście rodzynek
2 garście płatków migdałowych
6 suszonych śliwek
5 daktyli
1 garść żurawiny
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszam w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszam w drugiej misce.
Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Czekoladę, śliwki i daktyle kroję w kostkę i dodaję razem z pozostałymi bakaliami do ciasta, delikatnie mieszam.
Ciasto przekładam do blaszki (30 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na krem pomarańczowy:
250 ml śmietanki 30 %
200 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
3 kostki czekolady
Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej cukier puder i na połowę mascarpone. Miksuję, następnie dodaję drugą część mascarpone i ponownie miksuję. Na koniec dodaję sok i skórkę z pomarańczy i krótko miksuję do połączenia się składników.
Krem wykładam na wystygnięte ciasto i na górę ścieram 3 kostki czekolady. Smacznego 😊
2 komentarze
Joasia
Witam! Na jaka blaszke robie ten placek? Jakie wymiary? Wyglada na pyszne..moze sprobuje na swieta..pozdrawiam cieplo.
Karolina
Dzień dobry 🙂 Blaszka mniej więcej 25×30 cm 🙂 Ciacho jest naprawdę pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂