Ciasteczka pomarańczowe
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka

Ciasteczka pomarańczowe

Kruche i chrupkie ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem czekoladowego lukru smakują świetnie 😊 Są bardzo łatwe i szybkie, zatem doskonałe na krótkie popołudnie w kuchni 😊

Składniki na około 20 sztuk:

2 ¼ szklanki mąki

100 g masła

½ szklanki cukru

1 żółtko

3 łyżki kwaśnej śmietany

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Lukier:

2 płaskie łyżki kakao

4 czubate łyżki cukru pudru

3-4 łyżki wody

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim kole wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję lukier. Kakao i cukier puder wsypuję do miseczki i dodaję wodę. Dokładnie mieszam. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę wody, jeśli zbyt lejący, dodaję odrobinę cukru pudru. Lukier musi być dosyć gęsty, ale też swobodnie i powoli spływać z łyżki 😊

Pełne ciasteczka smaruję lukrem i przykrywam ciasteczkiem z wykrojonym wzorem. Odkładam do zastygnięcia.

Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, kiedy lekko zmiękną.

Smacznego 😊

Ciasteczka pomarańczowe
Ciasteczka pomarańczowe
Ciasteczka pomarańczowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *