
Ciasteczka pomarańczowe
Kruche i chrupkie ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem czekoladowego lukru smakują świetnie 😊 Są bardzo łatwe i szybkie, zatem doskonałe na krótkie popołudnie w kuchni 😊
Składniki na około 20 sztuk:
2 ¼ szklanki mąki
100 g masła
½ szklanki cukru
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Lukier:
2 płaskie łyżki kakao
4 czubate łyżki cukru pudru
3-4 łyżki wody
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim kole wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.
Ciastka odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję lukier. Kakao i cukier puder wsypuję do miseczki i dodaję wodę. Dokładnie mieszam. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę wody, jeśli zbyt lejący, dodaję odrobinę cukru pudru. Lukier musi być dosyć gęsty, ale też swobodnie i powoli spływać z łyżki 😊
Pełne ciasteczka smaruję lukrem i przykrywam ciasteczkiem z wykrojonym wzorem. Odkładam do zastygnięcia.
Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, kiedy lekko zmiękną.
Smacznego 😊




Bakaliowiec z kremem pomarańczowym

Torcik czekoladowo-orzechowy
Zobacz również

Babka pianka
20 grudnia, 2018
Deserki waniliowo-malinowe
29 sierpnia, 2023