Praliny na mleku w proszku
5 składników,  Bez pieczenia,  Ciasta,  Karnawał

Praliny na mleku w proszku

Praliny na mleku w proszku to świetny i szybki deser do złapania w rękę na raz. To wariacja na temat bloku czekoladowego lub wafli z mlekiem w proszku. Polewa z czekolady jest tutaj doskonałym uzupełnieniem smaku ?

Składniki (na ok. 16 półkul o średnicy 5 cm lub trochę mniejszych kulek):

½ szklanki mleka

1 (200g) masła

¾ szklanki cukru

2 – 2,5 szklanki mleka w proszku

1 łyżeczka cukru waniliowego

2  czubate łyżki kakao

Opcjonalnie:

3 garście ulubionych bakalii

Dodatkowo:

Ulubiona czekolada

Uwaga: szklanka 200 ml

Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.

Odstawiam na ok. 10 minut do przestygnięcia.

2 szklanki mleka w proszku i kakao mieszam i stopniowo dodaję do masy, cały czas mieszając (masa powinna zrobić się gęsta i stawiać spory opór, jeśli wydaje się Wam, że jest zbyt lejąca, dodajcie jeszcze pół szklanki mleka w proszku).

Na koniec wsypuję bakalie i ponownie mieszam.

Do formowania półkul użyłam foremek silikonowych, ale możecie po prostu „utoczyć” kulki z masy i odstawić do zastygnięcia do lodówki na ok. 2 godziny.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę, a następnie polewam pralinki i ponownie odstawiam do zastygnięcia (pralinki możecie posypać też orzeszkami lub bakaliami, zanim czekolada całkowicie zastygnie).

Teraz praliny są już gotowe.

Smacznego ?

Praliny na mleku w proszku
Praliny na mleku w proszku
Praliny na mleku w proszku
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

18 komentarzy

      • Marcin

        Akurat tyle dałem 🙂 a ta masa jak stężeje to ma stwardnieć coś jak blok czekoladowy czy bardziej elastyczna?Bo włożyłem do foremek silikonowych do babeczek i stało całą noc w lodówce fakt stężało,ale taka ładna foremka przy wyciąganiu nie wyszła.Masa jest taka jakby plastelina ale nie za dobrze wyrobiona czy to właśnie taka konsystencja tej masy powinna być i że można sobie teraz z tego ugniatać różne kulki i oblać czekoladą,żeby były twarde?Ogólnie zjadłem to smaczna ta masa choć przyznam,że do ciepłego mleka z rozpuszczonym masłem dodałem 2 płaskie łyżki startej gorzkiej czekolady i 1 płaską łyżkę kawy rozpuszczalnejAle to chyba nie powinno mieć wpływu na konsystencję tym bardziej,że z czekoladą powinno mocniej stężeć.Pozdrawiam.

        • Karolina

          kawa i czekolada nie powinny mieć wpływu na konsystencję, a nawet powinno być lepiej. Pralinkom powinno być raczej bliżej do bloku czekoladowego, ale nie są aż tak twarde, bardziej elastyczne. Zastanawiam się, co mogło pójść nie tak, że nie chciały wyjść z foremek… Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to może zbyt gorąca masa przed dodaniem mleka w proszku, chociaż to też nie powinno mieć wpływu… A czy foremki do babeczek miały dużo zakamarków i wzorków? Bo to mogła być też przyczyna, że nie wyszły ładnie po schłodzeniu.

          • Marcin

            Tak foremki miały dużo wcięć i zakamarków.Masa jakby przykleiła się do foremek była taka ciągnąca coś jak wyrobione ciasto drożdżowe lub kruche tylko bardziej gęsta i zbita.Masę nie zagotowywałem mleka ale była chyba dość mocno podgrzana.

          • Karolina

            Masa powinna być taka gęsta i ciągnąca tylko na ciepło, po wystudzeniu już nie. Niezmiernie ciekawi mnie, jaki proces zaszedł, że nie zrobiła się zbita. Muszę zatem wypróbować na takich „zawiłych” foremkach, bo bardzo mnie to ciekawi, hmm… Ciekawe, czy może zależeć to od rodzaju mleka w proszku. Będę próbować 🙂

  • Marcin

    Noo mnie też ciekawi.Przepis wydawał mi się z gatunku tych co zawsze muszą się udać 🙂 mleko łaciate 3,2% używałem masło w kostce 82%

      • Marcin

        Łaciate czerwone.Ok nie ma pośpiechu.Myślę,że jeszcze niedługo wrócę do tego przepisu bo całkiem fajny i smaczne to nawet wyszło choć wyjadam łyżeczką z foremek 🙂

        • Karolina

          To łaciate też wykorzystywałam. To jest jakaś niepojęta i niesforna magia. Jak następnym razem będzie już ciepłe zbyt rzadkie, to myślę, że trochę więcej mleka w proszku rozwiąże problem 🙂

          • Marcin

            Też coś mi się wydaje,że może ciut więcej mleka 🙂 dziś wyjąłem resztę z foremek ulepiłem kulki z tego i zrobiłem w polewie czekoladowej obsypałem wiórkami kokosowymi i trochę zmielonymi orzechami w środku mięciutkie na zewnątrz chrupiące ogólnie wyszły pyszne,ale twardsza masa dała by się lepiej uformować w jakiś konkretny wzorek.Ale ogólnie bardzo dobre i fajny pomysł polecam 🙂

          • Karolina

            Na zdjęciach prezentują się super 🙂 Smakują z pewnością tak, jak powinny 🙂 🙂 🙂 No i cieszę się, że ostatecznie są smaczne 🙂 Pozdrawiam

          • Marcin

            Dobrze,że jest strona na fb to można wstawić fotkę.Po oblaniu czekoladą wyglądają normalnie.A smakują świetnie niektóre cukierki czekoladowe mają podobna konsystencję jak ta moja masa także uważam w efekcie finalnym za bardzo udane i polecam raz jeszcze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here