Borówkowe piwosze
5 składników,  Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Borówkowe piwosze

To pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru 😊

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

½ szklanki piwa

200 g masła

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

15 dag borówek (lub jagód)

1 białko

Cukier puder do posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu.

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut.

W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy).

Na jedno serduszko kładę 6-8 borówek, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim serduszkiem. Boki dociskam (zrobiłam to palcami, ale możecie użyć widelca i wtedy będzie jeszcze szybciej, a ciasto zyska ładny rant 😊), następnie ciastka układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piwosze piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.

Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Spróbujcie się oprzeć 😊

Smacznego 😊

Borówkowe piwosze
Borówkowe piwosze
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *