Borówkowe piwosze
To pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru 😊
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
½ szklanki piwa
200 g masła
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
15 dag borówek (lub jagód)
1 białko
Cukier puder do posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu.
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut.
W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy).
Na jedno serduszko kładę 6-8 borówek, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim serduszkiem. Boki dociskam (zrobiłam to palcami, ale możecie użyć widelca i wtedy będzie jeszcze szybciej, a ciasto zyska ładny rant 😊), następnie ciastka układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piwosze piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.
Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Spróbujcie się oprzeć 😊
Smacznego 😊
4 komentarze
Justyna
Inspirujące. Widziałam tylko przepisy z piwem na słono, a tu proszę niespodzianka – na słodko 😄
Karolina
🙂 Dziękuję bardzo 🙂 Piwo działa w ciastkach w sumie jak drożdże, więc super rosną. Są naprawdę godne polecenia 🙂
Marcepanowa kuchnia
Trzeba będzie zrobić 😉 Jestem ciekawa smaku 🙂
Karolina
🙂 Polecam 🙂 Są naprawdę super 🙂