Budyniowy przekładaniec
Ciasta,  Torty

Budyniowy przekładaniec

„Mamusiowy” przepis – budyniowy przekładaniec to ciasto na szybko z lekko uroczystym zacięciem 😉 Może robić za tort, albo niedzielne ciasto. Prosto i smacznie, a słodycz kremu dopasujesz do własnych potrzeb i upodobań 😊

A oto przepis na budyniowego przekładańca.

Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm):

5 jajek

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry (ścinki wykorzystam jako posypkę na górę) i kroję na dwa blaty.

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej wody

Sok z połowy cytryny

Sok z połowy pomarańczy

Krem budyniowy:

¾ litra mleka

2 budynie czekoladowe

5 łyżeczek ksylitolu lub cukru

200 g masła

1 łyżka wanilii

1 łyżka kakao

Gotuję budynie z ¾ litra mleka i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyciągam z lodówki wcześniej. Musi być całkowicie miękkie.

Kiedy budyń wystygnie, mogę przystąpić do zrobienia kremu. Masło ubijam do białości, a następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaję cukier waniliowy i kakao i jeszcze chwilę miksuję (jeśli krem jest za mało słodki, można dodać łyżkę cukru pudru).

Dodatkowo:

200 g ulubionego dżemu (tutaj z czarnej porzeczki)

2 garście płatków migdałów

50 g posiekanej czekolady

Teraz mogę przystąpić do złożenia przekładańca.

Dolny blat nasączam połową wody z cytryną i pomarańczą, smaruję dżemem, kładę połowę kremu, równo rozsmarowuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam i smaruję równo pozostałym kremem.

Ciasto posypuję płatkami migdałów, ścinkami biszkoptowymi i pokruszoną czekoladą.

Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki przejdą.

Smacznego 😊

Budyniowy przekładaniec
Budyniowy przekładaniec
Budyniowy przekładaniec
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *