Batony z ziaren
Mega proste i mega pyszne batony z ziaren są tak wciągające, że trudno przejść obok nich obojętnie 😊 Słodzone miodem, zawierają same wspaniałe i pożywne składniki.
Składniki na około 8 batonów:
1/3 szklanki słonecznika
¼ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki płatków migdałów
½ szklanki siekanych orzechów laskowych
15 suszonych śliwek
3 łyżki miodu
1 łyżka roztopionego masła
Uwaga: szklanka 200 ml
Śliwki kroję na małe kawałki. Do miski wsypuję słonecznik, siemię lniane, migdały, orzechy i pokrojone śliwki. Dodaję do tego roztopione masło i miód. Mieszam, a następnie wykładam do blaszki keksówki (długość ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskam albo zwilżoną ręką, albo przez papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Kiedy orzechy i miód nabiorą lekko brązowego koloru, wyciągam blaszkę z piekarnika, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam (wykorzystałam do tego wąską deseczkę, na której ustawiłam dwa duże słoiki z wodą).
Kiedy batony całkowicie wystygną, wyciągam je z blaszki, ściągam papier do pieczenia i odkładam na kratę. Moje batony schły jeszcze kilka godzin na blaszce, a następnie przycięłam paski.
Batony z ziaren gotowe, smacznego 😊