Makowiec zawijany z ciastem na piwie
Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi.
Świetna propozycja nie tylko na święta 😊
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
½ szklanki piwa
200 g masła
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowuję masę makową.
Składniki na masę makową:
3,5 szklanki (mielonego) maku
1 ¼ szklanki gorącego mleka
3 garście płatków migdałowych
2 garście orzechów
2 garście suszonych śliwek
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie)
30 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka piwa
¼ łyżki mąki
Uwaga: szklanka 200 ml
Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej 😊 Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam.
Do masy makowej dodaję płatki migdałów, orzechy, śliwki skórkę pomarańczową, miód, rozpuszczone masło, żółtka i mieszam.
Piwo mieszam z mąką i odstawiam na kilka minut.
Białka ubijam, a pod koniec ubijania dodaję cukier i dalej dokładnie ubijam, aż cukier się rozpuści.
Do masy makowej dodaję piwo z mąką i mieszam. Na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.
Ciasto rozwałkowuję na długość blaszki w prostokąt (moja keksówka ma 30 cm długości, więc wyszedł mi prostokąt 30 x 40 cm).
Na ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść makowca do keksówki.
Makowca owijam papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po 40 minutach pieczenia można rozwinąć papier od góry, żeby ciasto lepiej się zarumieniło.
Kiedy makowiec wystygnie przygotowuję lukier. Do 2 łyżek cukru pudru dodaję 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszam i wylewam na makowca. Można posypać orzechami lub migdałami.
Smacznego 😊