Ciasto czekoladowe z kokosem
Przepyszne ciasto czekoladowe z kokosem, a dokładniej z zapiekaną i chrupiącą kokosową skórką. Świetny smak i różne struktury ciasta. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kokosem.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto czekoladowe:
1 ¾ szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 (jeśli nie masz Mąki Szymanowskiej u siebie w sklepie, tutaj możesz zamówić z dostawą do domu 😉)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
¾ szklanki cukru
120 g miękkiego masła
125 ml kwaśnej śmietany
6 łyżek mleczka kokosowego
3 jajka
90 g ulubionej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Mąkę Szymanowską mieszam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Śmietanę mieszam z mleczkiem kokosowym. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz śmietanę z mleczkiem kokosowym cały czas ucierając. Następnie wbijam po jednym jajku, a na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę. Ciasto mieszam do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia (możesz użyć też tortownicy z tulejką), przekładam ciasto do foremki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 55-60 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągam z pieca, a w tym czasie przygotowuję kokosową skórkę.
Składniki:
3 łyżki miękkiego masła
4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka wiórków kokosowych
½ łyżeczki cukru waniliowego
Masło, mleko skondensowane i wanilię krótko miksuję, dodaję wiórki kokosowe i mieszam.
Następnie wykładam masę kokosową na upieczone ciasto czekoladowe, wyrównuję i wstawiam do piekarnika ustawionego na grzanie na ruszt na górną półkę, aż kokos się zapiecze. Trwa to około 5-7 minut. Bądźcie czujni, żeby nie zapiec skórki zbyt mocno (u mnie jest już na granicy, bo na chwilę wyszłam z kuchni 😉)
Ciasto czekoladowe z kokosem gotowe. Smacznego 😊
Inspirację na ten przepis znalazłam w książce Rona Kalenuika „Po prostu pyszne. Gotowanie 2”.
Artykuł sponsorowany
2 komentarze
Gosia
Ja tam lubię kokosowe nuty. Podoba mi się to ciasto, łatwe i na pewno pyszne. 🙂
Karolina
🙂 Jest przepyszne, naprawdę polecam, i faktycznie łatwe 🙂