Babka bananowa z likierem kawowym
Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada 😀
Babka jest naprawdę wciągająca.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
115 g masła
½ szklanki cukru
2 jajka
160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów
60 ml likieru kawowego
1 płaska łyżeczka sodki oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieram na puszystą masę i następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując.
Banany rozdrabniam widelcem i dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję.
Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką.
Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.
Upieczoną babkę wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Teraz mogę przygotować polewę.
Składniki na polewę:
40 g ulubionej czekolady
2 łyżki śmietanki 30 %
2 łyżki likieru kawowego
Przygotowanie:
Śmietankę i czekoladę rozpuszczam w garnuszku na niewielkim ogniu. Odstawiam na chwilkę do przestygnięcia i na koniec dodaję likier. Mieszam i wylewam na wystudzone ciasto.
Ciasto przyozdabiam ulubionymi orzeszkami.
Babka bananowa z likierem kawowym gotowa. Smacznego 🙂