Keks marchewkowy
Przepyszny keks marchewkowy to mięciutkie i pełne pyszności ciasto, które sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Wspaniale się prezentuje, a bakalie można dobrać pod własne smaki.
Rewelacyjne i proste ciasto, które polecam 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki starte na tarce jarzynowej o małych oczkach)
4 duże jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ¾ szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
500 g ulubionych bakalii (w dowolnych proporcjach, polecam kandyzowane mango w kostce)
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta miksując na małych obrotach.
Wszystkie bakalie wsypuję do miski i dodaję łyżeczkę mąki. Mieszam i wsypuję bakalie do ciasta. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.
Blaszkę keksówkę 35×15 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 50-60 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
60 ml śmietanki 30%
30 g czekolady mlecznej
40 g czekolady ciemnej
½ łyżki miodu
Przygotowanie:
Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam czekoladę, dodaję miód i chwilę czekam, aż czekolada się rozpuści. Następnie dokładnie mieszam i polewam ciasto. Na koniec dowolnie ozdabiam.
Keks marchewkowy gotowy. Smacznego 🙂