Keks marchewkowy
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut,  Wielkanoc

Keks marchewkowy

Przepyszny keks marchewkowy to mięciutkie i pełne pyszności ciasto, które sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Wspaniale się prezentuje, a bakalie można dobrać pod własne smaki.

Rewelacyjne i proste ciasto, które polecam 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki starte na tarce jarzynowej o małych oczkach)

4 duże jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

3 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki oleju

500 g ulubionych bakalii (w dowolnych proporcjach, polecam kandyzowane mango w kostce)

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta miksując na małych obrotach.

Wszystkie bakalie wsypuję do miski i dodaję łyżeczkę mąki. Mieszam i wsypuję bakalie do ciasta. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.

Blaszkę keksówkę 35×15 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 50-60 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

60 ml śmietanki 30%

30 g czekolady mlecznej

40 g czekolady ciemnej

½ łyżki miodu

Przygotowanie:

Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam czekoladę, dodaję miód i chwilę czekam, aż czekolada się rozpuści. Następnie dokładnie mieszam i polewam ciasto. Na koniec dowolnie ozdabiam.

Keks marchewkowy gotowy. Smacznego 🙂

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here