Owocowe lato
Ciasta,  Torty

Owocowe lato

Zamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne 😊 To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie 😊

Składniki na biszkopt:

5 jajek

2/3 szklanki cukru

1 ¼ szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.

Nasączenie:

¾ szklanki letniej wody

sok z połowy cytryny

Składniki na krem czekoladowy:

250 g mascarpone

350 ml śmietanki 30-36%

1 czekolada mleczna

½ czekolady ciemnej

Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.

Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników.

Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam.

Górę smaruję pozostałym kremem.

Dodatkowo potrzebuję:

500 g ulubionych owoców (u mnie to borówki, truskawki i mandarynki)

1 galaretka w ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)

Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i odstawiam do wystygnięcia. Owoce myję, kroję i układam na wierzchu ciasta.

Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewam ją delikatnie na owoce i ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Owocowe lato gotowe. Smacznego 😊

Owocowe lato

Owocowe lato

Owocowe lato
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *