Ciasto śliwkowe z twarożkiem
Ciasta

Ciasto śliwkowe z twarożkiem

Właściwie powinnam napisać orzechowe ciasto śliwkowe z twarożkiem. Dużo dobrych smaków zebranych w jednym wypieku. Przepis na udany początek jesieni 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

400 g śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu)

1 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 (tutaj znajdziesz również inne ciekawe produkty Polskich Młynów, które nie są dostępne w marketach 🙂 )

120 g masła

4 łyżki cukru

3 jajka

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 czubata szklanka mielonych orzechów (mogą być też migdały)

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki soku z cytryny

Skórka otarta z cytryny

6 łyżek mleka

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo jajka i cały czas ucieram. Do masy dodaję mielone orzechy, skórkę i sok z cytryny.

Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję razem z mlekiem do masy.

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wyrównuję powierzchnię.

Śliwki kroję na ćwiartki i układam na cieście skórką do dołu.

Składniki na polewę serową:

150 g twarogu mielonego

2 jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cukru

Twaróg mieszam z 2 jajkami, wanilią i 1 łyżką cukru, a następnie wylewam na śliwki. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut.

Kiedy ciasto wystygnie, wyciągam je z tortownicy i posypuję cukrem pudrem.

Wyjątkowo pysznie smakuje z bitą śmietaną. Ciasto śliwkowe z twarożkiem gotowe.

Smacznego 😊

Ciasto śliwkowe z twarożkiem

Ciasto śliwkowe z twarożkiem

Ciasto śliwkowe z twarożkiem

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *