Ciasto śliwkowe z twarożkiem
Właściwie powinnam napisać orzechowe ciasto śliwkowe z twarożkiem. Dużo dobrych smaków zebranych w jednym wypieku. Przepis na udany początek jesieni 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
400 g śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu)
1 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 (tutaj znajdziesz również inne ciekawe produkty Polskich Młynów, które nie są dostępne w marketach 🙂 )
120 g masła
4 łyżki cukru
3 jajka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata szklanka mielonych orzechów (mogą być też migdały)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
Skórka otarta z cytryny
6 łyżek mleka
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo jajka i cały czas ucieram. Do masy dodaję mielone orzechy, skórkę i sok z cytryny.
Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję razem z mlekiem do masy.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wyrównuję powierzchnię.
Śliwki kroję na ćwiartki i układam na cieście skórką do dołu.
Składniki na polewę serową:
150 g twarogu mielonego
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
Twaróg mieszam z 2 jajkami, wanilią i 1 łyżką cukru, a następnie wylewam na śliwki. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, wyciągam je z tortownicy i posypuję cukrem pudrem.
Wyjątkowo pysznie smakuje z bitą śmietaną. Ciasto śliwkowe z twarożkiem gotowe.
Smacznego 😊
Artykuł sponsorowany